Politie zoekt getuigen diefstal mountainbikes

Geschreven door redactie op 04 juli 2016 17:06

GROU - Maandagochtend tussen 7.30 en 9.00 uur zijn bij het sanitairgebouw aan de Meersweg twee mountainbikes gestolen. De fietsen zaten op slot, aldus de politie. Die vraagt getuigen te bellen met 0900-8844.

Dutch Solar Challenge vertoeft 3 dagen in Grou

Geschreven door redactie op 03 juli 2016 21:04

Klik op het driehoekje om de video te starten.

GROU - Op donderdag 7 juli finisht de etappe Drachten - Grou van de Dutch Solar Challenge in Grou. De Solar Challenge is de wereldcup voor zonneboten, 39 teams uit de hele wereld willen dan het beste uit hun zonneboot halen. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden loste zondagmiddag in Amsterdam samen met oud-minister Jacqueline Cramer het startschot.
Donderdag tussen 16 en 18 uur uur worden de zonneboten verwacht bij de Blikpôle. Vrijdag 8 juli tussen 11 en 15 uur zijn er op het water van de Rjochte Grou drie duurraces. Tussen 16 en 17.30 uur worden sprintwedstrijden gehouden. Zaterdag tussen 9 en 14 uur vertrekken de zonneboten weer uit Grou voor de slotetappe naar Leeuwarden. Om 14 uur is ook de start van de Young Solar etappe Grou - Leeuwarden.

Lutz Jacobi opent expositie ‘Water’

Geschreven door redactie op 02 juli 2016 11:23

Lutz Jacobi opende de expositie op een bewuste ('mindful') wijze.
Lutz Jacobi opende de expositie op een bewuste ('mindful') wijze.

GROU - 'Wees bewust waar je mee bezig bent' en 'heb je aandacht er goed bij' wordt tegenwoordig vaak kort aangeduid met het Engelse woord 'mindful'. Op die wijze opende Lutz Jacobi de expositie van de Jirnsumse fotografe Anja Zwanenburg in museum Hert fan Fryslân. Jacobi heeft als Tweede Kamerlid ook ‘Water’ in haar portefeuille en gaf bij de opening op geheel eigen wijze een interpretatie van een van de afbeeldingen die de fotografe haar voorhield. In een boeiende expositie belicht Anja Zwanenburg in haar foto’s en collages water in al z'n verschijningsvormen. Dit sluit goed aan bij de aandacht voor dat thema die er ook al is in de vaste tentoonstellingen in het museum. De expositie is tot 12 september te zien. In deze periode is er in het museum ook een soort meditatieve zintuigenroute langs de vaste exposities en geeft Anja Zwanenburg interessante workshops.

Trijehûs wordt 'recreatieve parel van Fryslân'

Geschreven door redactie op 30 juni 2016 16:37

(V.l.n.r. ) Maarten Offinga, Henk de Vries en Michiel Schrier poseren bij het informatiepaneel dat ze zojuist onthulden.
(V.l.n.r. ) Maarten Offinga, Henk de Vries en Michiel Schrier poseren bij het informatiepaneel dat ze zojuist onthulden.

GROU - Vanmiddag openden Maarten Offinga (recreatieschap De Marrekrite), Henk de Vries (It Fryske Gea) en gedeputeerde Michiel Schrier, natuur/recreatie-eiland Trijehûs. Voor die gelegenheid onthulden ze ter hoogte van de haven een informatiepaneel. Volgens Schrier wordt het eiland één van de recreatieve parels van Fryslân.
Op het eiland is van 2006 tot 2011 onder toezicht 310.000 kubieke meter vervuild baggerspecie uit de hele provincie gestort. Nu het depot 'vol' is, wordt het teruggegeven aan de natuur. It Fryske Gea zal het beheren, maar de provincie Fryslân blijft voor eeuwig eigenaar. Het terrein bestaat uit boezemland en ruige natuur. Dat laatste is ingezaaid met kruidzaad, zodat het over twee jaar volledig begroeid is. Volgens kenners de ideale biotoop voor de rietzanger. Het is niet de bedoeling dat er bomen gaan groeien. "Die worden direct verwijderd", aldus Henk de Vries van It Fryske Gea. De natuurbeschermingsvereniging was ten tijde van de planvorming tegenstander van het depot, omdat het een storend element in De Alde Feanen zou zijn. "Maar nu het landschap is doorgezet in het eiland, zijn we er blij mee. We zullen er goed op passen". De haven (de nieuwe ingang is aan de Grêft-zijde) wordt beheerd door De Marrekrite. Op de hoek van de Grêft en de Trijehústersleat is een zwaluwwand, die al druk bevolkt wordt.

Grouster meisjes openen fietspad op skeelers

Geschreven door redactie op 29 juni 2016 17:04

Goaitske Bouma (links) en Jacoba Visser openden het pad op skates. Rechts wethouder Thea Koster.
Goaitske Bouma (links) en Jacoba Visser openden het pad op skeelers. Rechts wethouder Thea Koster.

GROU - Goaitske Bouma en de vandaag jarige Jacoba Visser openden vanmiddag met wethouder Thea Koster het nieuwe fietspad door het Hôflân en het Grouster Leechlân. Dat deden ze op skeelers. Beide meiden wonen met hun ouders in de buurt en maken dus regelmatig -op welke wijze dan ook- gebruik van het pad.
Werkgroep Fietspad Leechlân heeft ruim 15 jaar voor het pad gestreden, maar is nog niet tevreden. "Het resterende deel van de Greate Kritewei tot Warten moet snel worden aangelegd", aldus werkgroeplid Fokelien van der Meulen. Wethouder Koster deed in haar openingswoordje overigens geen toezegging over de spoedige aanleg van dat deel van het pad. "Maar ik zal mij er hard voor maken", zo zegde ze toe.

Piet Hogewerf (47) nieuwe voorzitter FFF

Geschreven door redactie op 29 juni 2016 09:48

Het FFF-bestuur in 2012. Uiterst links de thans oud-voorzitter Ridsert van der Geest. Rechts de nieuwe voorzitter Piet Hogewerf.
Het FFF-bestuur in 2012. Uiterst links de thans oud-voorzitter Ridsert van der Geest. Rechts de nieuwe voorzitter Piet Hogewerf.

GROU - Piet Hogewerf (47) is de nieuwe voorzitter van de Ferieniging foar Folksformaken (FFF). Hij volgt Ridsert van der Geest op, die na 12 jaar het bestuur verlaat. Van der Geest is benoemd tot erelid van de vereniging. Hij blijft als FFF-vrijwilliger actief.

Piet Hogewerf zit sinds 2011 in het FFF-bestuur. Hij volgde toen Patrick Koene op als 'spultsjebaas', het bestuurslid dat verantwoordelijk is voor de volksspelen tijdens de Grouster Merke. Deze functie wordt nu ingevuld door bestuursleden Tië-Ids Breeuwsma en Gerard Andringa.

Wethouder Koster opent fietspad Leechlân

Geschreven door redactie op 28 juni 2016 14:41

GROU - Morgen (woensdag) om 16.40 uur openen wethouder Thea Koster en werkgroep Leechlân officieel het fietspad door het Leechlân. Het pad loopt van Idaerderhoek naar de Greate Kritewei. Het is al sinds december 2015 in gebruik, maar de toplaag en de belijning konden vanwege het slechte weer pas afgelopen voorjaar worden aangebracht. Het nieuwe pad wordt intensief gebruikt door zowel fietsers als skaters.

Kapsalon Koot 'leukste kapsalon van gemeente'

Geschreven door redactie op 28 juni 2016 10:45

Cindy Koot ontvangt de award van acteur Dirk Zeelenberg, bekend van de tv-serie Divorce.
Cindy Koot ontvangt de award van acteur Dirk Zeelenberg, bekend van de tv-serie Divorce.

GROU - Kapsalon Koot uit Grou heeft de verkiezing 'Leukste Kapsalon van de gemeente Leeuwarden' gewonnen met de hoogste klantwaardering van onze gemeente. Daarnaast krijgt Kapsalon Koot de Gold Award voor het hoogste waarderingscijfer. Eigenaresse Cindy Koot kreeg de bijbehorende awards gisteren uitgereikt door acteur Dirk Zeelenberg. Dat vond plaats op een galavond in museum Corpus in Oegstgeest. De verkiezing en de galavond werden georganiseerd door onder meer haarproductenmerk Matrix.
Cindy Koot opende op 1 augustus vorig jaar haar kapsalon aan de Drachtsterweg 6 in Grou. Cindy, die ruim 15 jaar kapperservaring heeft, heeft als motto 'knippen in een gezellige en ontspannen sfeer'.

Jonge Belgen aangehouden na woninginbraak

Geschreven door redactie op 28 juni 2016 10:28

GROU - De politie heeft afgelopen nacht vier inwoners van België aangehouden. Het betreft drie 20-jarigen en een 21-jarige. Ze hadden omstreeks 00.30 uur ingebroken in een woning aan De Waring. Getuigen hadden gezien dat ze waren vertrokken in een zeilboot. Agenten zagen deze bij het aquaduct varen en riepen de schipper aan. Die meerde de boot aan, waarna agenten de opvarenden aanhielden. De schipper van de zeilboot was tevens onder invloed, hij blies 995 Ug/l. De bewoner heeft aangifte gedaan van inbraak, hij mist echter alleen een pakje shag.

Weer vrijwilligersmarkt bibliotheek en WELLZO

Geschreven door redactie op 27 juni 2016 11:45

GROU - De bibliotheek in Grou en WELLZO Leeuwarden houden op donderdag 8 september een vrijwilligersmarkt. Deze wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Alfabetisering en in aanloop naar het Festival van het Leren van 12 tot en met 23 september.
Organisaties die vrijwilligers etc. zoeken, kunnen zich alvast aanmelden voor deze markt die dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden. De vrijwilligersmarkt is van 16.00 tot 18.00 uur in de bibliotheek in Grou. Voor info en/of opgave kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. mailen naar Jacqueline Oversteegen.

No tweets found.