SKS: 35.000 bezoekers bij skûtsjesilen Grou

Geschreven door redactie op 20 juli 2014 14:33

De skûtsjes moesten, van de Pikmar naar de Ie, laverend door De Tynje. (Foto: Frans Stegeman)
De skûtsjes moesten, van de Pikmar naar de Ie, laverend door De Tynje. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Volgens inschatting van de SKS is het skûtsjesilen bij Grou zaterdag door 35.000 mensen bezocht. De meesten bekeken de strijd vanaf het water. De Politie te Water liet zaterdag 60 schippers blazen, maar niemand had teveel gedronken. Ook werd er gecontroleerd op geluidsoverlast door 'muziekboten'. Hun muziek mag alleen op de eigen boot te horen zijn.
Zondagmorgen om 6 uur moesten de vrijwilligers van brandweer Grou met hun brandweerboot een patiënt van een boot halen. Het vaartuig lag op de Pikmar, bij Marswier. De actie werd uitgevoerd samen met ambulancepersoneel.

Video-impressie skûtsjesilen bij Grou 2014

Geschreven door redactie op 19 juli 2014 23:35

Klik op de grote of kleine driehoek om het filmpje te starten.

GROU - Het Grouster skûtsje met schipper Douwe Visser eindigde vandaag -tijdens de eerste SKS-wedstrijd bij Grou- op een 8ste plaats. De verrassende dagoverwinning was voor Langweer, met aan het helmhout de nieuwe schipper Johannes Meeter. Pieter Meeter (zeilend voor Akkrum, voorheen Bolsward) werd tweede en Auke de Groot (Stavoren) derde. De veelbesproken aanvaring tussen beide skûten in De Tijnje en de reactie van Auke de Groot is in deze video te zien. Daar zien we dat De Groot woedend op het achterdek van Akkrum springt, om Pieter Meeter woest beet te pakken (vanaf 1:32). Favorieten als Lemmer, Sneek en Heerenveen deden het vandaag niet goed en finishten als 12e, 13e, en 14e!
Deze video geeft in het kort een impressie van deze wedstrijd, die onder tropische omstandigheden werd verzeild. Veel kijkplezier!

Voorzitter SKS: 'Wedstrijdkalender verandert niet!'

Geschreven door redactie op 18 juli 2014 23:17

Douwe Visser is blij met het lootje met nummer '1'.
Douwe Visser is blij met het lootje met nummer '1'.

GROU - Vrijdagavond is in de tent op het plein het Kampioenschap  2014 van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) geopend. Het is het 70ste. Volgens SKS-voorzitter Peter de Jong maakt de mix van generaties deze zeilerij uniek. De voorman liet nog eens duidelijk weten dat ondanks de gemeentelijke herindelingen, de wedstrijdkalender van de SKS niet verandert. Zo kan Leeuwarden daarmee een soort van 'thuiswedstrijd' bij Grou wel vergeten. Jon Visser, die de belangen van de schippers en bemanningen behartigt, zei dat de gemeente Leeuwarden de schippers 'top' heeft ontvangen. "Lykas by Boarnsterhim, doe wie it ek altyd goed!". Volgens Jan Feike Hoekstra van Skûtsje Kommisje Grou is het in samenwerking met de havenmeesters gelukt om voor alle bezoekende schepen een plekje te vinden. "Mar it wurdt wol dreger, want de skippen wurde hieltyd grutter". Hoekstra maakte ook bekend dat de prijsuitreiking zaterdagavond om 7 uur begint, in plaats van 6 uur. Daarna volgde de 'lotting' uit de pet van Fokke Wijkstra. Douwe Visser van Grou trok het lootje met het cijfertje 1 en mag op De Veenhoop als eerste van de wal starten. Klik op 'lees verder' voor de rest.

Vanavond bij loting minuut stilte en geen kermismuziek

Geschreven door redactie op 18 juli 2014 15:40

GROU - Alle betrokkenen bij het SKS skûtsjesilen zijn geschokt door de vliegramp met de MH17, gistermiddag in Oekraïne. Dat laat de SKS weten. Tijdens de loting vanavond in de tent op het Halbertsma's Plein wordt ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp, één minuut stilte gehouden. Op de kermis wordt daarna geen versterkte muziek ten gehore gebracht. En de vlag die ter gelegenheid van de Skûtsjewike al de hele week op de Sint Pitertoer wappert, is vanochtend halfstok gehangen.

Bordjes met gedragsregels tijdens festiviteiten

Geschreven door redactie op 18 juli 2014 13:54

Het bordje met de huisregels bij De Luif aan de Meersweg. (Foto: Het Theehuis)
Het bordje met de huisregels bij De Luif aan de Meersweg. (Foto: Het Theehuis)

GROU - Vrijwilligers van Grou Aktief hebben vandaag op twee strategische plekken in het centrum van Grou bordjes geplaatst met de huis- of gedragsregels voor dit weekend. De regels golden al sinds de openingsdag van de Skûtsjewike, vorige week vrijdag. Die organisatie koos er voor de gedragsregels via haar site bekend te maken. Het bekendmaken van de regels is onderdeel van de vergunningvoorwaarden zoals de gemeente Leeuwarden die stelt.

Sloepentocht weer succesvol verlopen

Geschreven door redactie op 17 juli 2014 12:50

GROU - Woensdagavond is in het kader van de Skûtsjewike de vierde Sloepentocht met culturele verrassingen gehouden! De tocht verliep zonder problemen en (net als vorige jaren) was het uitstekend weer. Er deden 49 sloepen mee, met in totaal 477 opvarenden! Op drie plekken op aan het water bij Grou waren theatrale acts en muziek te bekijken en beluisteren. Het schip van KWV Frisia lag in de Suderburdswiid. Hier kon op vertoon van een bon een harinkje worden gehapt en een glaasje Grouster Sloepbitter worden genuttigd! De slotact was op de Rjochte Grou ter hoogte van de FRO-kade. Al hangend aan de giek van een kraan liet Juryan Overbeek met behulp van een lange lap stof zijn Cirque du Soleil-achtige kunsten zien.
Klik hier voor een video-impressie die Harold Kramer van de tocht maakte.

Weer vogel gestolen uit volière Wilhelminapark

Geschreven door redactie op 16 juli 2014 12:24

Deze gele valkparkiet is niet de vermiste vogel, maar lijkt er wel op.
Deze gele valkparkiet is niet de vermiste vogel, maar lijkt er wel op.

GROU - In de nacht van dinsdag op woensdag is opnieuw ingebroken in de volière in het Wilhelminapark in Grou. Nu is een gele valkparkiet weggenomen. Er is op dezelfde wijze toegeslagen als vorige week; met een stoeptegel is het raam van de deur kapotgeslagen, waarna de dader naar binnen is gegaan. Dat is gebeurd tussen dinsdagavond 10 uur en woensdagmorgen half 8. Enkele vogels hebben de onrust niet overleefd, en vele andere zijn erg gestrest. Sabine Vriesema van Stifting de Hoannepôle vraagt getuigen tips door te geven aan de politie (0900- 8844). Ook vraagt ze iedereen zoveel mogelijk op te letten op verdachte zaken in het park. Mensen die willen helpen met repareren en/of op een andere manier willen helpen, kunnen contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. mail-adres.

Orgelconcert in de Sint Piter met Carl Visser

Geschreven door redactie op 15 juli 2014 18:38

GROU - Woensdag 16 juli is het eerste orgelconcert in de serie Zomerconcerten 2014 in de Sint Piterkerk in Grou. In deze serie staan de 6 orgelsonates van Mendelssohn centraal; alle zes organisten spelen er één tijdens de concerten op woensdagavond. Carl Visser uit Oldemarkt, vaste organist en cantor van de Sint Piterkerk, opent de serie met sonate VI: 'Vater unser im Himmelreich'. Daarnaast klinken werken van ondermeer J.S. Bach 'Pièce d’Orgue BWV 572', A. Wammes 'Mirroir' en C. Ph. E. Bach Sonate IV.
Iedereen is van harte welkom. Aanvang: 20.00 uur. Toegang gratis.

'Gevonden' parel pronkt in verzilverde oester

Geschreven door redactie op 15 juli 2014 16:00

De parel ingelegd een verzilverde oester. De 'vindplek' en -datum zijn ingegraveerd.
De parel ingelegd een verzilverde oester. De 'vindplek' en -datum zijn ingegraveerd.

GROU - De parel die mevrouw Rijke in een oester vond, wordt voortaan op een bijzondere wijze getoond. De inwoonster van Grou trof op vrijdag 6 juni tijdens het dineren in het restaurant van Oostergoo een parel in een oester. De kans om zo'n parel te vinden is 1 op 35.000. Er is geen financiële waarde.
De afgelopen weken liet mevrouw Rijke bij juwelier Janki in Grou een verzilverde oester ontwerpen en maken. Hier werd de parel in vastgezet. Gisteren overhandigde ze het kunststukje aan Marcel Oost van Hotel Oostergoo. "Deze geste vinden wij erg leuk en bijzonder", aldus Oost. Hij zet het in zijn zaak 'te pronk'.

Dennis en Freek liften voor Make-A-Wish

Geschreven door redactie op 15 juli 2014 14:29

Dennis (links) en Freek zijn ook naar Berlijn gelift.
Dennis (links) en Freek zijn ook naar Berlijn gelift.

GROU - Dennis Paassen uit Grou en Freek Hogendorp uit Drachten (beide 20 jaar) zijn bijna een maand onderweg met hun lifttocht door 12 Europese landen. De vrienden willen 8000 kilometer afleggen. Liftend kwamen ze in Berlijn, Praag, München en bij het Gardameer. Het liftduo zit nu in Malaga (Spanje). Het duo wil met hun initiatief -WeLifft geheten- geld binnenhalen voor stichting Make-a-Wish (voorheen Doe een wens). Die laat de wensen van zieke kinderen werkelijkheid worden. Dennis en Freek willen € 5000,- ophalen. Op dit moment staat de teller op ruim € 600,-, dus uw ondersteuning is van harte welkom. U kunt een bedrag per kilometer doneren of direct een eenmalige donatie overmaken.