Baggeren bij Grou duurt 2,5 maand langer

Geschreven door redactie op 25 februari 2014 11:11

Jan Feike Hoekstra (links) en Tjalling Dijkstra gaven in november het startsein.
Jan Feike Hoekstra (links) en Tjalling Dijkstra gaven in november het startsein.

GROU - Het baggeren van Pikmar en Peanster Ie bij Grou is pas medio juni klaar. Bij de start in november vorig jaar was de verwachting dat de werkzaamheden voor april klaar zouden zijn. Maar bij het werk komt aanzienlijk meer bagger vrij, aldus Wilma Nabring van Het Friese Merenproject. Hierdoor gaat het maar liefst 2,5 maand langer duren. Onderaannemer Van der Meulen uit Woudsend gaat de komende maanden met hetzelfde materieel door. Om de overlast tijdens het vaarseizoen te beperken worden de vakken waar de ondiepte het grootst is, het eerst gedaan.
Het baggeren was aanvankelijk begroot op ca. € 600.000,-. Nabring kan nog niet zeggen welke financiële gevolgen het heeft, nu het werk langer duurt.

BFVW eindelijk in gesprek met Fûgelwacht

Geschreven door redactie op 25 februari 2014 00:14

GROU - De onlangs gehouden discussie over het bezwaar van het bestuur van Fûgelwacht Grou over het 'ljipaaisyken', heeft voor een opening naar koepelorganisatie BFVW gezorgd. Dat bleek maandagavond tijdens de goedbezochte (51 leden) ledenvergadering van Fûgelwacht Grou. "BFVW-foarsitter Rendert Algra hat yn it iepenbier sein dat se der mei ús oer prate wolle. Dat hawwe we berikt, want oars rûnen we altijd tsjin in muorre op", aldus voorzitter Wiepke Hooghiemster. Mogelijk zullen zich meer Friese Vogelwachten aansluiten bij Grou. Maar op de komende jaarvergadering van de BFVW komt het punt niet ter sprake. Het stond aanvankelijk ook niet op de agenda van de ledenvergadering van Fûgelwacht Grou, maar werd bij aanvang toegevoegd. Er volgde echter géén stemming of peiling onder de leden. Op de vergadering van 2015 komt het -op uitdrukkelijk verzoek van de leden- wél op de agenda.

Amsterdammer aangehouden na DNA-match

Geschreven door redactie op 24 februari 2014 16:49

GROU - De politie heeft zaterdag in Amsterdam een 39-jarige inwoner van die stad aangehouden. Hij wordt verdacht van insluiping in een woning aan De Skeakels in Grou. De technische recherche vond bij het onderzoek rond en in de woning DNA, dat overeenkomst met dat van de verdachte. 
De insluiping vond plaats in de nacht van 18 op 19 november vorig jaar. Er werd een iPad en een iPod ontvreemd. Die zijn niet bij de verdachte aangetroffen. Volgens wijkagent Marcel Groot reist de man met de trein (zonder een plaatsbewijs te kopen) het land in om zijn slag te slaan.

Voorwaardelijke boete voor draai om oren

Geschreven door redactie op 24 februari 2014 11:32

LEEUWARDEN/GROU - Een 61-jarige inwoner van Grou kreeg maandag van de politierechter een voorwaardelijke boete van € 350,- opgelegd. De Grouster gaf in 2012 een 13-jarige jongen een draai om de oren. Hij reed op 7 juni 2012 in zijn woonplaats in zijn auto achter twee fietsende jongens aan. De jongens fietsten tergend langzaam. 'Ze reden tien kilometer per uur', zei de verdachte. Toen hij de jongens een paar honderd meter verderop passeerde werd hij getrakteerd op een middelvinger en werd hij uitgescholden voor 'klootzak'. Dat pikte de Grouster niet. Hij stapte uit en raakte een van de jongens met de vlakke hand op de linkerwang. 'Een veeg met drie vingers', aldus de Grouster. Achteraf besefte hij dat hij het niet had moeten doen. 'Ik was fout', zei de man.

Passant voorkomt brand in 't Woonhuys

Geschreven door redactie op 23 februari 2014 16:00

Een brandweerman zet de schaal met het onschadelijk gemaakte vuur, op de grond.
Een brandweerman zet de schaal met het onschadelijk gemaakte vuur, op de grond.

GROU - Een oplettende voorbijgangster heeft voorkomen dat kleding- en woonaccessoirewinkel 't Woonhuys in de Hoofdstraat in brand is geraakt. Zondagmiddag tegen half 4 laaiden door onbekende oorzaak twee kaarsachtige vlammen in een schaal op. Die stond op een verrijdbare kast vooraan in de winkel. De passante zag het open vuur en belde de brandweer, die snel ter plaatse was. Een brandweerman sloeg een ruitje van de toegangsdeur in, waarna met een welgemikte schuimstraal de vlammetjes werden gedoofd. Het openmaken van de blauwe toegangsdeur duurde wat langer; de brandweermannen hadden er een flinke kluif aan. Na de blussing kwam de winkel korte tijd vol rook te staan.

Grouster 'heilig' duo weer terug naar Spanje

Geschreven door redactie op 21 februari 2014 21:29

Harry van der Molen met Sint Piter. Kapitein Joop Spykstra kijkt toe.
Harry van der Molen met Sint Piter. Kapitein Joop Spykstra kijkt toe.

GROU - Loco-burgemeester Harry van der Molen van de gemeente Leeuwarden maakte vrijdagmiddag voor het eerst kennis met de Grouster goedheiligman Sint Piter. "De tiid is ferflein. Mei stoarmeftich waar binne jo sneon kaam en no geane jo al wer fuort", aldus Van der Molen. Hij poseerde met Sint Piter voor onze lens, net voor Sint en Pyt naar Spanje terug zouden varen. Sint ging aan boord, maar Swarte Pyt was letterlijk 'vervlogen'. Maar toen de boot al van de steiger los was, kwam Pyt op waterski's 'aangevlogen'! Hij verscheen even later aan boord van het schip zodat het duo weer verenigd was. Onder vertrouwde leiding van kapitein Joop Spykstra kon aan de lange tocht naar Spanje worden begonnen.

Grouster ondernemers maken reisje Ameland

Geschreven door redactie op 21 februari 2014 15:26

GROU - Grouster ondernemers maken op donderdag 6 en vrijdag 7 maart een studiereisje naar Ameland. Dit in het kader van Gastvrij Grou. Ondernemers op het Waddeneiland maakten eerder een studietrip naar Sauerland om te kijken hoe in dit wintersportgebied nagedacht is over seizoensverlenging, het aanboren van nieuwe klantengroepen en het verbeteren van de onderlinge samenwerking. Op Ameland gaan de Grousters op hun beurt kijken hoe de ondernemers daar, die het ook vooral van het zomerseizoen moeten hebben, nieuwe economische impulsen ontwikkelden. Speciaal voor Gastvrij Grou is een intensief, leerzaam maar vooral ook leuk arrangement gemaakt. Met boeiende verhalen, bezoekjes aan intrigerende bedrijven, lekker eten en drinken en daarnaast ruimschoots de tijd voor onderlinge uitwisseling. Wie mee wil, moet zich voor a.s. maandag opgeven bij penningmeester Jan van der Laag van Businessclub Grou.

iPad Mini voor bibliotheeklid Grou

Geschreven door redactie op 21 februari 2014 11:38

Mevrouw Van Hall (links) kreeg de iPad Mini van bibliotheekmedewerkster Gea Hofstra.
Mevrouw Van Hall (links) kreeg de iPad Mini van bibliotheekmedewerkster Gea Hofstra.

GROU - In 2013 hebben de bibliotheken in Midden-Fryslan alle ledenpassen vervangen. De leden werd gevraagd de oude pas in te leveren en maakten daarmee kans op een iPad Mini. Een van de 3 beschikbare iPad Mini's werd gewonnen door mevrouw B.C. van Hall-Veenstra uit Grou. De winnares was erg enthousiast tijdens de uitreiking: "Goh dat ze mijn kaartje eruit getrokken hebben, wat ben ik hier blij mee". Op de iPad kan ze onder meer de e-books lezen die sinds kort exclusief voor bibliotheekleden beschikbaar zijn (zie www.sbmf.nl).

Disco Treemter had ca. € 200.000,- schuld

Geschreven door redactie op 20 februari 2014 14:04

GROU - Er is een schuld van ongeveer € 200.000,- gemoeid met het faillissement van Erik Ferwerda Beheer B.V. en het daaronder vallende Oling B.V.. Deze laatste B.V. hanteerde de handelsnamen De Treemter, RadioNL Café en Café Deksels. "De schuldeisers zijn banken, private financiers en de fiscus", aldus curator Harry Poort uit Heerenveen. Het faillissement van zijn bedrijven werd door eigenaar Erik Ferwerda zelf aangevraagd.

Boete voor geluidsoverlast

Geschreven door redactie op 20 februari 2014 10:05

GROU - De politie heeft afgelopen nacht even na 12 uur een klussende ondernemer bekeurd wegens geluidsoverlast. De man was in een woning aan It Fjild in Grou een betonnen vloer aan het egaliseren. Dat deed hij met zware machines die nogal wat geluidsoverlast veroorzaakten. Een buurtbewoner had de klusser al rond 23.15 uur gevraagd te stoppen, maar dat weigerde hij toen. De buur belde toen de politie.