Geen Toscaans paar in Nij Friesmahiem

Geschreven door redactie op 27 augustus 2014 15:49

Het 'mondaine Toscaanse paar' verbouwt Nij Friesmahiem niet.
Het 'mondaine Toscaanse paar' verbouwt Nij Friesmahiem niet.

GROU - Het Toscaanse paar Camillio Borromeo en Bella Rossi bestaat niet echt! Op 16 augustus meldden we, in samenwerking met de Ferieniging foar Folksformaken (FFF), dat dit paar Nij Friesmahiem wil verbouwen tot een luxueus woonverblijf. Dit verzonnen bericht was een opwarmertje voor de Toscaanse Bruiloft, onderdeel van de komende Grouster merke. Een aantal lezers, gewend aan de betrouwbare berichtgeving van deze site, had geen argwaan. Hieronder waren ook bewoners van Nij Friesmahiem, die daar als anti-kraak wonen. Het paar mag dan niet echt zijn, hun 'bruiloft' op vrijdag 12 september in De Twine gaat door! De befaamde Booming Piano's is deze avond de hoofdact.
Kijk hier voor het programmaboekje van de Grouster merke. Het wordt binnenkort ook huis-aan-huis verspreid.

Fietser met hoofdwond naar ziekenhuis

Geschreven door redactie op 27 augustus 2014 11:29

GROU - Woensdagochtend om 9.40 uur is op de fietsstrook van de J.W. de Visserwei in Grou, ter hoogte van Van Vuuren, een fietser gevallen. Hij werd verrast door de stoeprand. De man liep een hoofdwond op en is per ambulance naar het MCL gebracht. Huisarts Bakker verleende eerste hulp. Het slachtoffer is een 68-jarige inwoner van Dokkum, aldus politiewoordvoerder Anne van der Meer.

Kantoorruimte in monumentaal raadhuis te huur

Geschreven door redactie op 26 augustus 2014 13:46

Kantoorruimte in monumentaal raadhuis te huur
Het voormalige raadhuis van de gemeente Idaarderadeel.

GROU - In het raadhuis aan de Stationsweg in Grou is gemeubileerde kantoorruimte te huur. "Het gaat om een oppervlakte van 16 vierkante meter", aldus notaris Mirjam Bos. Aangenaam Notarissen is eigenaar van het monumentale pand, waarin ook getrouwd kan worden.
De kantoorruimte is direct te aanvaarden. De huurprijs wordt in overleg vastgesteld. Wie meer wil weten, kan bellen met Mirjam Bos op 06-81690400.

Grouster drankrijder (23) voor de rechter

Geschreven door redactie op 25 augustus 2014 19:03

LEEUWARDEN/GROU - Een 23-jarige inwoner van Grou is maandag door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot een boete van € 350,- en een rijontzegging van zes maanden. De Grouster zat met drank op achter het stuur. Hij verscheen zelf niet op de zitting van de Leeuwarder rechtbank.
De man werd op 4 mei 2013 rond half twaalf 's avonds aangehouden op de Boarnsterdyk in Akkrum. Hij moest mee naar het bureau voor een ademtest. De Grouster produceerde een ademalcoholgehalte van 140 ug/l. Omdat hij beginnend bestuurder is, zat hij ruim boven de toegestane hoeveelheid. Voor beginnende bestuurders ligt de norm beduidend lager dan voor weggebruikers die langer dan vijf jaar een rijbewijs hebben. Voor die laatste groep is het maximum een ademalcoholgehalte van 220 ug/l, voor beginnende bestuurders ligt dat op 80 ug/l.

Grouster vrouw (72) valt van fiets

Geschreven door redactie op 25 augustus 2014 13:08

GROU - Een 72-jarige inwoonster van Grou is zondag per ambulance naar het MCL vervoerd. Ze was van haar fiets gevallen nadat ze onwel geworden was. Het ongeval gebeurde om 15.20 uur op De Middelline in Grou. Geluk bij een ongeluk was dat de vrouw een fietshelm droeg.

Eerste kinderboek van Uitgeverij Louise

Geschreven door redactie op 24 augustus 2014 15:03

Marriët Trip-Nekeman, Marjolein van der Moolen (midden, met boek) en Eddy van der Noord in de bibliotheek.
Marriët Trip-Nekeman, Marjolein van der Moolen (midden, met boek) en Eddy van der Noord in de bibliotheek.

GROU - In de bibliotheek van Grou is vrijdagmiddag kinderboek 'Libbie en de luchtballon' gepresenteerd. Het is het eerste kinderboek in het fonds van Uitgeverij Louise van Grouster Eddy van der Noord. 'Libbie en de luchtballon' is geschreven door Marjolein van der Moolen uit Lippenhuizen en de illustraties en vormgeving zijn gedaan door Marriët Trip-Nekeman uit Grou. Beide zijn onderwijskundigen en oud-collega's. 'Libbie' is een rijk geïllustreerd en prachtig vormgegeven boek voor kinderen van 7-10 jaar. Vrolijk en spannend, maar ook een boek over verlies en verdriet en over het maken van vriendschappen. Het is vanaf nu te koop in de boekwinkel en via deze site.

Zo'n 50 mensen bij eerste Drijf-in movie

Geschreven door redactie op 23 augustus 2014 12:00

Het Theehuis gezien vanaf de Pikmar, net voor de film begon. (Foto: Frans Stegeman)
Het Theehuis gezien vanaf de Pikmar, net voor de film begon. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Vrijdagavond hield Het Theehuis in Grou voor de eerste keer een Drijf-in movie. Op de kop van de nieuwe steiger was een groot scherm geplaatst waarop de speelfilm Chocolat werd vertoont. Chocolat is een zoetige dramafilm met Juliette Binoche en Johnny Depp. Om in stijl te blijven kon iedereen snoepen van chocoladerepen, gesponsord door Jumbo Grou. De film werd bekeken door zo'n 50 mensen. De meesten deden dat zittend op het drijvend terras, voorzien van een dekentje. Er waren slechts een paar bootjes. "Dat had wel meer kunnen zijn maar een hevige regenbui tussen 9 en 10 uur heeft ons denk ik parten gespeeld. Maar het is een begin", aldus Marieke Warmerdam van Het Theehuis.

Skûtsjewike en Sint Piter hoogst gewaardeerd

Geschreven door redactie op 22 augustus 2014 15:07

In de Skûtsjewike wordt ook een waterpolotoernooi gehouden. (Foto: Frans Stegeman)
In de Skûtsjewike wordt ook een waterpolotoernooi gehouden. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - De Grouster Skûtsjewike en Sint Piter worden door de inwoners van Boarnsterhim-Noord van alle evenementen in de omgeving het hoogst gewaardeerd. De Skûtsjewike (incl. het skûtsjesilen) scoort met een waardering van 8,16 iets hoger dan Sint Piter (8,11). De opgeheven schuimparty scoort een waardering van 7,84, daarna volgt de 'merke' (7,53) en opening watersportseizoen (7,52). De aankomst van Sint Piter en de merke worden vooral door Grousters bezocht. Tijdens opening watersportseizoen en de Skûtsjewike komen ook inwoners van Jirnsum, Reduzum, Wergea en Warten naar Grou. Dit alles blijkt uit de Leefomgevingsenquete gemeente Leeuwarden 2013/2014. Deze is in november 2013 steekproefsgewijs gehouden onder inwoners van de gemeente Leeuwarden en eind januari ook uitgezet bij de nieuwe inwoners in voormalig Boarnsterhim.

Bijna zeker geen vleermuizen in Groene Kruisgebouw

Geschreven door redactie op 22 augustus 2014 13:27

Van der Veen doet met een sonarapparaat onderzoek bij het gebouw.
Van der Veen doet met een sonarapparaat onderzoek bij het gebouw.

GROU - Er nestelen zo goed als zeker geen vleermuizen in het oude Groene Kruisgebouw aan de Prinses Wilhelminastraat in Grou. Dat blijkt uit een tweede onderzoek door ing. Jack van der Veen van Milieu Adviesbureau Eco Reest. Hij doet in opdracht van de gemeente onderzoek naar vleermuizen bij en in het 50 jaar oude pand.
Tijdens het eerste onderzoek in de vroege ochtend van 24 juni heeft Van der Veen wel vleermuizen waargenomen, maar hij kon niet vaststellen of ze zich in het Groene Kruisgebouw huisvesten. Donderdagavond zag Van der Veen geen in- of uitvliegers, wel waren er weer 'passerende' vleermuizen. "Bij het bijgebouw zag ik rond kwart over 9 een foeragerende gewone dwergvleermuis. Vanaf de hoek van Kanaalstraat hoorde ik nog een aantal doortrekkende gewone dwergvleermuizen en een laatvlieger. Verder heb ik boven de Grûndaam meerdere voedselzoekende en doortrekkende watervleermuizen gehoord".
Er volgt nog een onderzoek overdag. Dan wordt gekeken naar kleine kieren en gaten in het pand, waar sporen van nestelen aanwezig zijn. Maar ook daar verwacht Van der Veen niet veel van.

Ontroerend lied voor Alet Waldus op 3FM

Geschreven door redactie op 22 augustus 2014 11:36

Alet Waldus (links) en Maaike Richards in de studio van GIEL!
Alet Waldus (links) en Maaike Richards in de studio van GIEL!

GROU - Het duo Speelman en Speelman speelde en zong vanmorgen in radioprogramma GIEL! op 3FM live een liedje voor Alet Waldus uit Grou. Het liedje met de tekst 'Ieder uur' was op maat gemaakt door het duo, dat elke vrijdag bij GIEL! een song voor iemand verzorgt. Dat voor Alet was aangevraagd door plaatsgenoot Maaike Richards. Beide vriendinnen waren bij Giel in de radiostudio aanwezig. Alet heeft een aantal chronische ziekten, waardoor ze behoorlijk beperkt is. Haar motto is daarom niet carpe diem ('pluk de dag'), maar carpe horam ('pluk het uur'). "Omdat een dag voor mij soms te lang is", aldus Alet in de uitzending. "Het lied kwam binnen. Ze begrijpen het goed en hebben de kern geraakt. Verbazingwekkend!", zo reageerde Alet ontroerd toen het lied ten gehore gebracht was.

Afgelopen nacht weer ingebroken in volière Wilhelminapark #Grou. Gaaswerk gesloopt om binnen te komen. Buit: bouwmaterialen en bouwlamp.

De Grouster