Minibieb weer doelwit nachtelijke vernielers

Geschreven door redactie op 03 april 2016 14:40

Hanneke Anema bij haar minibieb, waarmee ze een jaar geleden begon.
Hanneke Anema bij haar minibieb, waarmee ze een jaar geleden begon.

GROU - De minibieb aan het 'kanaalsdykje' bij de Foarplecht is voor het tweede weekend op rij vernield. Onbekenden gooiden in de nacht van vrijdag op zaterdag de totale inhoud van de miniatuurbibliotheek over het pad. "Ik heb een deel van de boeken weg moeten gooien", aldus initiatiefneemster Hanneke Anema. Ze begon haar initiatief een jaar geleden met veel enthousiasme, maar dat is inmiddels wel getemperd. Ook wordt er de laatste tijd veel oud materiaal ingebracht, wat absoluut niet meer geschikt is om uit te lenen. "Deze boeken steken schril af bij de kwaliteitsboeken die daarvoor zijn meegenomen. Die mooie boeken komen ook niet meer terug, zo merk ik!".

Te koop: authentiek Grouster motorbootje!

Fair aan het meer bij Het Theehuis

Geschreven door redactie op 02 april 2016 18:17

GROU - Volgend weekend (9 & 10 april) organiseert Het Theehuis samen met De Entoeraazje en Tienstra Nautische Dienstverlening een 'fair aan het meer'. Dit als welkom in het nieuwe seizoen. Aan de fair doen de bedrijven Yoga State, Kapsalon Bertina, Bloemtique, Steyl 13, Karin Wettstein, Tjitske, Hebbes, Silersshop en Second Rose mee. De koren Just for Fun, de Pikbroeken en muziekgroep Volk! treden op. "Het is onze bedoeling om de gast in elk hoekje iets te laten zien en beleven op het gebied van water en lifestyle. Uiteraard is Het Theehuis ook gewoon open voor een hapje en een drankje!", aldus Marieke Warmerdam van Het Theehuis. Gratis entree.

Eelke Boersma voorman Grouwster Watersport

Geschreven door redactie op 02 april 2016 12:03

Eelke Boersma presenteerde zichzelf op de ledenvergadering.
Eelke Boersma presenteerde zichzelf op de ledenvergadering.

GROU - Eelke Boersma is vrijdagavond op de ledenvergadering gekozen tot voorzitter van de vereniging Grouwster Watersport (GWS). De 62-jarige inwoner van Grou is eigenaar van een GWS-schouw en 'betûft' zeiler. Boersma is met partner Archan Zijlstra eigenaar van skûtsjeverhuur De Twa Fisken (skûtsje De Nijverheid).
Eelke Boersma volgt Nico Postma op, die als algemeen lid in het bestuur blijft. Postma beval Boersma aan als een 'harde en sociale werker' en een 'bekwaam en vertrouwd persoon'.

Rode Loper zoekt inspiratie voor minirotonde

Geschreven door redactie op 01 april 2016 17:31

Rode Loper zoekt inspiratie voor minirotonde
Vorig jaar werd o.a. de muzyktinte verfraaid door bakken met petunia's.

GROU - De Rode Loper, onderdeel van Gastvrij Grou, is al enige tijd bezig om de entree van Grou te verfraaien.
Vorig jaar zijn er o.a. potten en bakken met kleurige petunia's opgehangen en nu is ook de minirotonde aan de beurt. Momenteel is De Rode Loper ideeën aan het inventariseren. Ook de mening van de Grousters is belangrijk. Wie een idee heeft voor de inrichting van de minirotonde, b.v. voor een kunstwerk, beplanting of water, kan dat naar dit adres mailen of sturen naar Makelaardij Mid-Fryslân, Parkstraat 2, 9001 AT Grou. Graag voor 15 april.

Acht brandweerkorpsen laten vaardigheid zien

Geschreven door redactie op 01 april 2016 14:10

Acht brandweerkorpsen laten vaardigheid zien
De brandweerkorpsen tonen zaterdag hun vaardigheid in het blussen van branden. Op de foto de bestrijding van een brandje in Het Woonhuys in 2014.

GROU - In de buurt van de brandweerkazerne aan de Oedsmawei wordt morgen (zaterdag 2 april) een brandweervaardigheidstoets TS-HD gehouden. Hieraan doen 8 brandweerkorpsen uit Friesland, Groningen en Drenthe mee. Elk korps komt met z'n eigen brandweerauto (TS) met hoge druk (HD). De toets is tussen 8.00 en 16.20 uur. "Publiek is welkom", aldus mede-organisator Jaap Jan van der Meer. De beste 3 korpsen gaan naar de gewestelijke finale in Drachten. Burgemeester Crone reikt om 19.00 uur de prijzen uit in de brandweerkazerne. De vaardigheidstoetsen zijn een initiatief van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC), deze keer in samenwerking met brandweer Grou. Het is de 9e keer dat het Grouster brandweerkorps een dergelijke vaardigheidstoets organiseert.

Vrije Vitrine heeft plaats voor verzamelingen

Geschreven door redactie op 01 april 2016 11:41

De Vrije Vitrine in de etalage van Halbertsmahûs aan het Halbertsma's plein.
De Vrije Vitrine in de etalage van Halbertsmahûs aan het Halbertsma's plein.

GROU - Misschien heeft u al eens een blik geworpen in de Vrije Vitrine van het Halbertsmahûs? De vitrine is speciaal bestemd voor mensen die een verzameling of de producten van hun hobby willen laten zien. Tot nu zijn er kaasmerken, tafelbellen, modelauto's (Citroën SM), oude blikken en filmsterplaatjes te zien geweest. Vanaf vandaag (geen grap) worden nieuwe collecties tentoongesteld. Wie met zijn verzameling of hobby in de vitrine wil, kan terecht bij Peter Dauvellier (tel. 06-22281175 of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

Slopers pletten oude postkantoor

Geschreven door redactie op 31 maart 2016 12:24

Het postkantoor aan de Parkstraat is vanmorgen met de grond gelijk gemaakt.
Het postkantoor aan de Parkstraat is vanmorgen met de grond gelijk gemaakt.

GROU - Sloopbedrijf W. van der Wal uit Joure heeft vanmorgen met een kraan het oude postkantoor platgegooid. Rond het middaguur stonden alleen de muurtjes rond de inpandige telefooncel er nog, met een deel van de luifel. In de afgelopen dagen zijn herbruikbare materialen uit het pand gehaald en het asbest verwijderd.
Supermarktbedrijf Poiesz wil zo snel mogelijk met de bouw beginnen. Directeur Piet Smit hoopt dat het bedrijf de nieuwe supermarkt nog dit jaar kan openen. Daarna laat de gemeente het oude pand aan de Gedempte Haven slopen om er een parkeerterrein te realiseren.

Geen stembureau in Zeilcentrum meer

Geschreven door redactie op 30 maart 2016 12:02

De steiger naar het stembureau in het Zeilcentrum aan de Wilhelminastraat kon ook glad zijn.
De steiger naar het stembureau in het Zeilcentrum aan de Wilhelminastraat kon ook glad zijn.

GROU - Volgende week woensdag (6 april) wordt het raadgevend referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne gehouden. In tegenstelling tot vorige keren kan er niet (meer) gestemd worden in Zeilcentrum Grou. De gemeente verkiest restaurant Het Theehuis aan de Meersweg. "We richten een ruimte in het oude deel in, direct rechts als je binnenkomt", aldus Marieke Warmerdam van Het Theehuis.
Volgens woordvoerder Fijke van Berkom van de gemeente was er in het stemlokaal in het Zeilcentrum te weinig ruimte om de biljetten uit te leggen om ze te kunnen tellen. Ook speelt mee dat het Zeilcentrum alleen via de steiger te bereiken is. Om de veiligheid van de stemmers te garanderen moest deze 's morgens en 's avonds (er kan gestemd worden van 7.30 tot 21.00 uur) verlicht worden. Hiervoor bracht de gemeente verlichting en een aggregaat in stelling. Behalve in Het Theehuis kan in Grou ook gestemd worden in sporthal De Twine en MFC Friesma State.

Internationale groep Odd Fellows bezoekt Grou

Geschreven door redactie op 29 maart 2016 20:41

Logo van de Odd Fellows aan een Logegebouw in de Verenigde Staten. De leden van Odd Fellows probeerden zich te ontwikkelen in een verbond van Vriendschap, Liefde en Waarheid. Deze termen zijn daarin met drie schakels gesymboliseerd.
Logo van de Odd Fellows aan een Logegebouw in de Verenigde Staten. De leden van Odd Fellows probeerden zich te ontwikkelen in een verbond van Vriendschap, Liefde en Waarheid. Deze termen zijn daarin met drie schakels gesymboliseerd.

GROU - Zo'n 70 leden en hun partners van het wereldwijde genootschap Odd Fellows doen medio mei een dagje Fryslân. Daarvoor scheept de internationale groep in Akkrum in, voor een rondvaart met raderboot Frisian Queen. Daarna leggen ze in Grou aan. Hier verblijft de groep van 130 mensen twee uur. De gasten krijgen vooraf informatie over de route en het gebied waarin ze varen, zodat ze zich alvast kunnen oriënteren. Uiteraard zorgt Grou Aktief dat ze het Grou Magazine krijgen. Stichting Promotie Grou wil voor deze en volgende gelegenheden materiaal ontwikkelen. Ook de leden van de BusinessClub zijn gevraagd informatieve folders e.d. te leveren. Engelstalig materiaal heeft de voorkeur, maar dat is geen 'must'. Na het bezoek aan Grou vaart de boot via Nationaal Park De Alde Feanen, door naar Earnewâld.
De Orde van Odd Fellows is van oorsprong een broederschap waarvan de leden elkaar bijstonden in tijden van nood. Dat gebeurde door ziekenbezoek, het troosten van bedroefden, begraven van de doden en het opvoeden van wezen. Tegenwoordig geeft men hieraan gestalte door het houden van logezittingen waarin de leden worden aangezet tot ethisch denken en handelen en maatschappelijke activiteit.

Te koop: authentiek Grouster motorbootje!

Schilderijenwedstrijd KunstreKen week langer

Geschreven door redactie op 29 maart 2016 10:19

GROU - Galerie Het Pand Grou organiseert in april voor de derde keer KunstreKen, de schilderwedstrijd voor amateurs. Wegens grote belangstelling van deelnemers en publiek is deze wedstrijd/tentoonstelling verlengd van 2 naar 3 weken. De ingebrachte werken worden tentoongesteld in Het Pand Grou en winkelbedrijven in het centrum van Grou. Een deskundige vakjury en een publieksjury beoordelen de inzendingen. Er zijn diverse prijzen te winnen waaronder een hoofdprijs van € 150,-. De opening van KunstreKen is op vrijdag 8 april. De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 30 april.
Opgave, voorwaarden en informatie over deelname is hier te vinden.

Te koop: authentiek Grouster motorbootje!

RT @Skutsjewike: Onze programmaflyers zijn af te halen bij het VVV-agentschap #Grou en o.a. restaurants Amicaal, Het Theehuis, Norma Serve…

Het Theehuis

RT @Skutsjewike: Onze programmaflyers zijn af te halen bij het VVV-agentschap #Grou en o.a. restaurants Amicaal, Het Theehuis, Norma Serve…

Adri