Oud gronddepot is nu fraai wandelparkje

Geschreven door redactie op 25 december 2014 13:37

Vanuit het parkje komt een zandpad op het PM-kanaal uit.
Vanuit het parkje komt een zandpad op het PM-kanaal uit.

GROU - Het voormalige gronddepot van Rijkswaterstaat, het opgespoten land aan het 'kanaalsdykje', wordt losloopgebied voor honden. De gemeente heeft het terrein op verzoek van de werkgroep Grouster Hûnen Dobbe opgeruimd. Er is op deze wijze een fraai park ontstaan, dat uit meerdere richtingen toegankelijk is. De paden zijn verbeterd maar blijven onverhard. Bij nat weer moeten daarom een paar stevige schoenen aangetrokken worden. Binnenkort worden afvalbakken voor hondenpoep geplaatst. Het bosachtige terrein is bijzonder aantrekkelijk voor kinderen en de werkgroep heeft de hondenbezitters daarom gevraagd ze de ruimte te geven.

Ruim baan voor zorgwoningen Noorderbreedte

Geschreven door redactie op 23 december 2014 16:38

Klaas Stelma legde gisteren vast dat er nog 1 huis gesloopt moest worden.
Klaas Stelma legde gisteren vast dat er nog 1 huis gesloopt moest worden.

GROU - De Gruttostraat is voor de helft vrijgemaakt voor de bouw van 16 nieuwe (zorg)woningen van Noorderbreedte. Omdat er lang sprake was van onzekerheid, lukt het niet om de woningen volgend jaar opgeleverd te krijgen. Bovendien zijn de gesprekken tussen woningcorporatie Elkien en Noorderbreedte omtrent zaken als architectuur, invulling en financiële consequenties nog niet afgerond. "De gesprekken gaan de goede kant op", aldus locatiemanager Joop van der Lei van Friesma State (onderdeel van Noorderbreedte). Deze zorginstelling heeft alvast verlenging gekregen voor bewoning van de 12 tijdelijke woonunits aan de Tureluurstraat, die officeel per 2016 moesten verdwijnen.

Inschijving Grouster Nieuwjaarsduik 2015 open

Geschreven door redactie op 22 december 2014 15:25

GROU - Op nieuwjaarsdag vindt aan de boorden van de Pikmar de Grouster Nieuwjaarsduik 2015 plaats. Deelname is kosteloos en voor eigen risico. Vanaf 13:00 uur kan iedereen zich omkleden. Om 13.15 uur is er (onder muzikale begeleiding) een warming-up. Iedereen die mee doet aan de Nieuwjaarsduik krijgt een Unox-muts en een herinneringsvaantje. Vanuit veiligheids- en facilitaire overwegingen moet duidelijk zijn hoeveel mensen van plan zijn een koude duik te nemen. Daarom is aanmelden nodig. Doe dat op deze site. Voor, tijdens en na afloop is er in het Zeilcentrum gelegenheid om elkaar gelukkig 2015 te wensen.

The Blues Busters zorgen voor volle bak

Geschreven door redactie op 22 december 2014 11:27

The Blues Busters zorgden voor een swingende avond.
The Blues Busters zorgden voor een swingende avond.

GROU - Zondagavond trad in Oant ’t Wetter The Blues Busters op. De mannen speelden echte Chicago Blues, maar ook Westcoast bluesnummers van onder andere T. Bone Walker, Lowell Fulson en The Faboulous Thunderburds, garant voor een swingende avond. Gezien de massale opkomst van het publiek leeft blues goed in Grou. Het concert begon al om 16.00 uur en van meet af aan waren alle stoelen bezet. Eigenaar Peter Wouters was bijzonder verguld met deze grote belangstelling. “De band The Blues Busters is een doorgewinterde 5-mans formatie, die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft”.

Bedrijf schenkt € 250,- aan goede doel

Geschreven door redactie op 21 december 2014 21:44

GROU - Het bedrijf CTOUCH, leverancier van digitale schoolborden voor de brede scholen van Grou en Akkrum, heeft € 250,- geschonken aan de Sint Piter-kinderen. Dat is het vaste goede doel van de jaarlijkse Kerst-Sing-In. Die wordt komende dinsdag van 19.00 - 21.30 uur weer gehouden in de Sint Piterkerk. De organisatoren hopen het geschonken bedrag zeker te verdubbelen tijdens de activiteiten voor en na de samenzang met Damesakkoord.

Oud-spelers en -medewerkers mearke gezocht

Geschreven door redactie op 21 december 2014 11:47

Een impressie van 'As de Noardewyn gûlt' (mearke 2008).
Een impressie van 'As de Noardewyn gûlt' (mearke 2008).

GROU - Het Sint Piterkomitee zoekt alle oud-spelers en -medewerkers van het Sint Pitermearke in Grou. Dit omdat er op maandag 16 februari 2015 een reünievoorstelling van 'De Winterkeninginne' gespeeld wordt. Dit ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van het mearke. 'De Winterkeninginne' is het Sint Pitermearke van dit jaar en is een ontroerend, eigentijds en toch een klassiek wintersprookje. Het stuk is geschreven door Koos Meinderts, de muziek is van Harrie Jekkers en is vertaald in het Fries door Annadora Kleiterp en Hans Nieuwenhuis. De regie is in handen van Saskia van Vliet. Het komitee roept alle oud-spelers en oud-medewerkers te komen kijken naar dit bijzondere jubileummearke. Men kan dat doen door zich op te geven via telefoon 0566-623799 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De avond is ook voor partners; die hoeven (ook) niets te betalen.

Leerlingen basisschool maken kennis met studierichtingen

Geschreven door redactie op 19 december 2014 16:08

Leerlingen van OBS De Twa Fisken experimenteren met het fabriceren van een handcrème. (Foto: Frans Stegeman)
Leerlingen van OBS De Twa Fisken experimenteren met het fabriceren van een handcrème. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Vandaag, laatste dag voor de kerstvakantie, was er voor de leerlingen van OBS De Twa Fisken (groepen 6, 7 en 8) een activiteitenochtend op OSG Sevenwolden. Doe was om de leerlingen voor te bereiden op het voortgezet onderwijs met de verschillende studierichtingen. Leerlingen van Sevenwolden hebben de studenten in spé begeleid tijdens verschillende workshops. Ze konden kiezen uit handenarbeid, creativiteit, het bakkersvak (cupcakes versieren en kerstkoekjes bakken), scheikunde (een handcrème ontwikkelen) en tenslotte software programmeren om een game te ontwikkelen. Voor de twee laatste workshops bestond veel belangstelling. >>

Diploma's en certificaten voor brandweervrijwilligers

Geschreven door redactie op 19 december 2014 10:53

Van links naar rechts: Jaap-Jan van der Meer, burgemeester Ferd Crone, Roland Hendriks, Bennie Giesen, Piet Post en Peter Jagersma.
Van links naar rechts: Jaap-Jan van der Meer, burgemeester Ferd Crone, Roland Hendriks, Bennie Giesen, Piet Post en Peter Jagersma.

GROU - Op de donderdag gehouden korpsavond van Brandweer Grou reikte burgemeester Ferd Crone diploma's en certificaten uit aan 5 Grouster brandweervrijwilligers. Bennie Giesen en Peter Jagersma kregen het diploma Manschap-A, Roland Hendriks ontving zijn diploma Instructeur algemeen en was ook nog 12,5 jaar in dienst. Piet Post ontving zijn diploma van de leergang Bevelvoerder en ook hij was 12,5 jaar in dienst. Jaap-Jan van der Meer was 20 jaar in dienst. Alle jubilarissen kregen van de burgemeester een medaille opgespeld.
Het officiële deel werd afgesloten met het overhandigen van de eerste exemplaren van het jaarverslag 2013 brandweer Midden-Fryslan door afdelingshoofd George Kuntz aan burgemeester Fred Crone en ploegleider brandweer Grou Jaap-Jan van der Meer.

Hûnen Dobbe verontwaardigd over uitspraken

Geschreven door redactie op 18 december 2014 13:46

Hûnen Dobbe verontwaardigd over uitspraken
Een huis van aarde en strobalen in aanbouw.

GROU - Initiatiefneemster Irma Abelskamp van het ecologisch-nomadisch dorp in Grou werd vanmorgen bevraagd door Radio 1. Klik hier om het gesprek te beluisteren. Het ecologisch dorp zal bestaan uit kleine blokhutjes van stro en klei. Omdat de bouw is geïnspireerd op het bijenvolk, gaat het De Imme heten. Abelskamp vertelde in het interview dat de initiatiefgroep in januari al met de voorbereidingen begint. Zodra de gemeente toestemming geeft voor vestiging van het 'dorp' op het braakliggend deel van Frisia, kan men zo snel mogelijk de kleine woningen plaatsen. Alice Wildeboer van de Grouster Hûnen Dobbe is daar verontwaardigd over. Hondenbezitters gebruiken het terrein aan De Dobbe en de bossingel aldaar, als uitlaatgebied voor honden. Dit is ook door de gemeente als zodanig aangemerkt. "Wij hebben van de gemeente Leeuwarden te horen krijgen dat alles nog in de kinderschoenen staat en er nog helemaal niets zeker is", aldus Wildeboer. >>

Winnaars Siem en Sanne

Geschreven door redactie op 18 december 2014 11:53

GROU - Uit het stapeltje bestellers van het kinderboek 'Siem en Sanne sille fierljeppe' zijn de volgende twee winnaars van een gratis boek getrokken: Anneke Houtsma (Grou) en Jan de Boer (Leeuwarden). De uitgever heeft de boeken reeds bij hen thuisgebracht.