Met je voeten in het witte zand bij Treemter

Geschreven door redactie op 21 juni 2015 19:28

Caribische sferen in hartje Grou. (Foto: Frans Stegeman)
Caribische sferen in hartje Grou. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Deze zomer wordt gepoogd het Caribische gevoel naar Grou over te brengen. Het thema voor de Grouster merke en de Stappersjûn is nl. Caribbean Party. Omdat de zomer uitblijft, gaf Grootcafé Treemter zondagmiddag al een aftrap om de zomerse warmte wat dichterbij te halen middels 'Sunday in the sand'. Het terras werd voorzien van wit zand, zodat er direct aan andere sfeer ontstond. In samenwerking met Amicaal was een grill in stelling gebracht, waarop soulfood werd bereid. DJ's maakten de feestvreugde compleet.

Grouster museum in Caribische sferen

Geschreven door redactie op 21 juni 2015 17:00

De ingang van het museum, aan de oostzijde van het raadhuis.
De ingang van het museum, aan de oostzijde van het raadhuis.

GROU - In museum Hert fan Fryslân is tijdens de zomermaanden de 'beleef'-expositie Bon Bini in de Carieb te zien. Bon Bini betekent ‘Wees Welkom’ in het Papiaments. De expositie prikkelt de zintuigen van jong en oud en legt verbindingen tussen wat Curaçao en Grou e.o. te bieden hebben. Belangrijke raakvlakken zijn water en toerisme. In de expositie zijn ervaringen verwerkt van (oud-)Grousters die op Curaçao geweest zijn, waaronder Joke Bijl en Moniek van der Geest. Het museum loopt met de expositie vooruit op het thema van de Grouster merke dit jaar: Caribbean Party.
Bon Bini in de Carieb start tijdens de Skûtsjewike op zaterdag 11 juli en blijft tot en met de Grouster merke te zien. Het museum is elke middag van 13.30 - 17.00 uur open, behalve op maandag en dinsdag.

Aansporing voor eigenaren Noorderdwarsstraat

Geschreven door redactie op 19 juni 2015 16:05

Wethouder Diks bezocht op 29 mei voor het eerst de verzakkende Noorderdwarsstraat.
Wethouder Diks bezocht op 29 mei voor het eerst de verzakkende Noorderdwarsstraat.

GROU - Eigenaren van verzakkende woningen in de Noorderdwarsstraat krijgen binnenkort een brief van de gemeente. Hierin staat dat zij gesommeerd zullen worden om herstelwerkzaamheden aan hun fundering uit te voeren. Dat zei wethouder Isabelle Diks afgelopen week op een bijeenkomst van bewoners. Ze gaf aan dat de verzakkingen particuliere problemen zijn en dat er maatwerkoplossingen moeten komen. De gemeente gaat binnenkort met alle bewoners afzonderlijk om de tafel om de financiële mogelijkheden te bespreken. Overigens deed adviesbureau Funderingsherstel een half jaar geleden al een dergelijk financieel onderzoek in opdracht van Elkien.
De woningcorporatie reserveerde € 1,4 miljoen voor een plan, waar het terugkopen van de verkochte huurwoningen onderdeel van is. De gemeente moet daaraan bijdragen, omdat er wettelijk meerdere subsidiënten moeten zijn. De gemeente kan daarvoor gebruik maken van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV), maar deze regeling is afgelopen. Het laatste ISV-geld is gereserveerd voor de verplaatsing van de Poiesz supermarkt in Grou.

Woensdag weer Zomeravond Open Huis

Geschreven door redactie op 19 juni 2015 11:38

GROU - De avonden lengen nog, de tuinen staan in volle bloei en het weer wordt aangenamer. Daarom organiseert Makelaardij Mid-Fryslân woensdagavond 24 juni een Zomeravond Open Huis. Hieraan werken een groot aantal NVM-kantoren uit Friesland mee. U kunt deze avond tussen 19.00 – 21.00 uur vrijblijvend een kijkje nemen bij de deelnemende woningen. Deze woningen zijn te vinden op deze site. Mocht u woensdagavond verhinderd zijn, dan kunt u de makelaardij altijd bellen voor een afspraak op een ander tijdstip.

Werkzaamheden op De Burd dinsdag van start

Geschreven door redactie op 19 juni 2015 00:03

Rupsdumpers voor het grote grondverzet staan reeds op De Burd. (Foto: Ruben de Haan)
Rupsdumpers voor het grote grondverzet staan reeds op De Burd. (Foto: Ruben de Haan)

GROU - Loonbedrijf Vos Ruinerwold B.V. begint dinsdag met de werkzaamheden in het noordelijk deel van De Burd. Dat bleek donderdag op een voorlichtingsavond van bestuurscommissie Swette-De Burd. De werkzaamheden op het eiland ten oosten van Grou zijn in twee delen geknipt. Vos was de laagste inschrijver voor de werkzaamheden en kreeg het werk in de Noarderburd alvast gegund. Daar wordt ten gunste van de weidevogels o.a. het waterpeil verhoogd en sloten verbreed en voorzien van flauwe oevers. Rupsdumpers voor het grote grondverzet staan al op het eiland klaar. Voor de veiligheid van de bewoners worden komende winter de kaden verhoogd. Het door velen zo vurig gewenste fietspad aan de Greftzijde van De Burd komt er, zoals het nu lijkt, niet. De gemeente Leeuwarden wil niet opdraaien voor het (berm-)onderhoud. Het verbindende fietspad zou voor de recreatie in de Noarderburd de kers op de taart moeten worden. Het maakt het mogelijk dat er een rondje gefietst en gewandeld kan worden.
Voor gunning van het werk in de Suderburd -waarvoor Vos ook de laagste was- is het wachten is op de afwikkeling van bezwaren. De ontgronding van 25 hectare begint daardoor pas in het voorjaar van 2016. Er ontstaat dan een doorsteek tussen Pikmar en de Sitebuorster Ie en een eiland van eveneens 25 hectare. >>

Gemeente neemt parkeren Grou onder de loep

Geschreven door redactie op 18 juni 2015 14:16

In De Baai is parkeren tussen 16.30 en 9.00 uur alleen voor vergunninghouders.
In De Baai is parkeren tussen 16.30 en 9.00 uur alleen voor vergunninghouders.

GROU - De gemeente onderzoekt het parkeerbeleid in Grou en de daarmee samenhangende vergunningverlening. Dit na vooroverleg met o.a. Pleatslik Belang. In Grou hebben houders van een parkeervergunning een blauw pasje achter de ruit; in Leeuwarden controleren de handhavers al door het kenteken te scannen. De gemeente bekijkt ook hoe de bebording duidelijker en met minder borden kan. De uitkomst van het onderzoek wordt besproken in het college en komt daarna ter inzage. In de tweede helft van dit jaar is de definitieve besluitvorming. Volgens gemeentevoorlichter Hedzer Klarenbeek wordt in Grou regelmatig toezicht gehouden en wordt waar nodig wordt ook bekeurd.

Dik van der Hei (69) na kort ziekbed overleden

Geschreven door redactie op 17 juni 2015 17:59

GROU - Na een kort maar hevig ziekbed is dinsdagmiddag Dik van der Hei overleden. Zijn vrouw Hanneke heeft dit in een mail aan omroep LEO laten weten. Zij schrijft dat Dik in alle rust en in het bijzijn van zijn voltallige familie is heengegaan. De inwoner van Grou zou in augustus 70 jaar zijn geworden.
Naast zijn werk bij Jachtwerf De Groot was Dik vrijwillig radiomaker bij Radio Boarnsterstim. Reeds vanaf de oprichting, bijna 25 jaar geleden, verzorgde hij trouw elke zondag het programma Wekker Wurde. Toen de Boarnsterhimse omroep in 2013 wegens de herindeling moest stoppen, zette hij zijn programma bij opvolger omroep LEO voort. Hij hielp nog de inventaris van de studio in Grou naar Leeuwarden te verhuizen en daar te installeren.

Skippersbitter nog één keer in Grou te zien

Geschreven door redactie op 16 juni 2015 20:27

GROU - De Friestalige voorstelling Skippersbitter is boven verwachting een groot succes. Daarom krijgt het na de zomer een reprise. Van 18 september tot en met 17 oktober vaart Skippersbitter aan boord van Theaterschip Bald'r door de provincie.
In het kader van het 70-jarig jubileum van de SKS en het eerste lustrum van de Skûtsjewike in Grou, is de voorstelling op donderdagavond 16 juli nog een keer in Grou te zien. De ligplaats van het schip wordt nog bekendgemaakt. Skippersbitter wordt gespeeld door Bert Sinnema en Harmen Brouwer. De regie is in handen van Theo Smedes.
Klik hier voor info en kaarten.

'Sunday in the Sand' bij Treemter en Amicaal

Geschreven door redactie op 16 juni 2015 14:53

'Sunday in the Sand' bij Treemter en Amicaal

GROU - Vanwege het succes van vorig jaar organiseert Grootcafé Treemter in samenwerking met Amicaal voor de tweede maal 'Sunday in the Sand' op zondag 21 juni. Het terras van Grootcafé Treemter is dan omgetoverd tot een Caribisch strand. Cocktails, dj's en soulfood van de BBQ maken deze dag compleet!
Bon bini vanaf 15.00 uur.

Mini-bibliotheek voor iedereen in hal MFC Grou

Geschreven door redactie op 16 juni 2015 12:14

Hanneke Anema (links) en Hinke Ploegsma bij de minibieb in het MFC.
Hanneke Anema (links) en Hinke Ploegsma bij de minibieb in het MFC.

GROU - Vanaf vandaag is er een minibieb in MFC Grou, ook wel bekend als Friesma State. De steigerhoutenkast met boeken staat in de ontvangsthal. De kast is gemaakt door Anja Kramer van Style@Remark interieurstyling & zo uit Terherne. Je kunt deze bezoeken tijdens de openingstijden van het MFC: elke dag van 9.00 tot 18.00 uur. In de kast staan boeken die iedereen gratis mag lenen of omruilen tegen een ander boek. Voor deze vestiging van de minibieb worden GROOTLETTER BOEKEN GEZOCHT. Deze mag je in de kast neerzetten. 
Het idee voor de minibieb in het MFC kwam van Hinke Ploegsma en Hanneke Anema. Ze hebben beide een minibieb in Grou. Hinke aan De Jol 13 (Hinkepee’s Minibieb) en Hanneke langs het kanaal, ter hoogte van De Foarplecht/De Roef (Minibieb Grou). "We krijgen zoveel enthousiaste reacties en het is zo’n groot succes dat we besloten nog een vestiging te openen. De minibieb is er voor iedereen. Dus voel je vrij om mee te doen en ruil boeken, leen ze of voeg een paar boeken uit jouw boekenkast toe!", aldus de initiatiefnemers.

Rond 11.45 uur sloeg op de Oksepoel bij #Grou een skûtsje om. De 12 opvarenden konden snel uit het water worden gevist. Geen gewonden.

Jan Brinksma