CBS Nijdjip ontvangt Sterrenkoks

Geschreven door redactie op 23 maart 2015 14:09

Een van de twee mobiele kookeilanden.
Een van de twee mobiele kookeilanden.

GROU - CBS Nijdjip is met 3 andere scholen in Nederland uitgekozen voor een Kids Kookclinic door de 2 bekendste koks van Nederland: Herman den Blijker (bekend van TV) en Jonnie Boer (restaurant De Librije). Directeur Johan Meesters legt uit: “Eind 2014 kwam de uitnodiging om als school mee te doen met het project Koken met kids. De overheid hecht belang aan het op een educatieve manier bezig zijn met koken voor kinderen. Dit hoeft niet alleen over gezond eten te gaan, maar over de manier van bereiden. Als school draaien we al mee in het landelijk fruitproject en met de 2 mobiele kookeilanden besteden wij ook aandacht aan de bereiding van voedsel. Nu blijkt dat deze motivatie goed genoeg was om te worden geselecteerd. Een enorme eer”. In overleg met het management van beide koks is een datum geprikt; de Kids Kookclinic vindt in de week vóór Pasen plaats. “Dit komt bijzonder goed uit, want de woensdag vóór Pasen houden we onze traditionele pannenkoekenochtend waarbij de kinderen klassikaal pannenkoeken eten. Dit jaar wordt het extra speciaal omdat de ouders ook zijn uitgenodigd. Alles valt op zijn plek!”, aldus Meesters.

Hartstichting zoekt wijkhoofden in Grou

Geschreven door redactie op 23 maart 2015 11:19

GROU - Van 5 tot en met 11 april is het Hartweek. De collectanten van de Hartstichting komen dan weer langs de deur. Coördinator Maja Hercules zoekt nog mensen die als wijkhoofd willen functioneren. Hij of zij verzorgt het uitventen en weer ophalen van de collectebussen en helpt mee met het tellen van de opbrengst. Maja haar telefoonnummer is 0566-623243.

Adviescommissie keurt vergunning haven af

Geschreven door redactie op 21 maart 2015 00:06

De huidige haven van de G.W.S. aan de Meersweg in Grou.
De huidige haven van de G.W.S. aan de Meersweg in Grou.

GROU - De adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente Leeuwarden heeft het besluit van het college een omgevingsvergunning te verlenen voor de aanleg van een nieuwe haven door Vereniging Grouwster Watersport (G.W.S.) afgekeurd op archeologische gronden. Dit naar aanleiding van bezwaren van eigenaren van woonarken en schiphuizen aan de Minne Finne en de zitting van de commissie op 1 december 2014.
Deze archeologische clausule bepaalt dat in het water op deze plek geen bodemverstoring dieper dan 30 centimeter mag plaatsvinden. Dit maakt de aanleg van steigers onmogelijk omdat daarvoor palen 3.5 meter de bodem in worden geslagen. Het G.W.S.-bestuur ontving vrijdag de 16 pagina's tellende argumentering van de adviescommissie. "We hawwe it dêrom noch net goed lêze en besprekke kinnen", zo zei G.W.S.-voorzitter Nico Postma vrijdagavond op de ledenvergadering. De aanwezige leden waren onaangenaam verrast over de mededeling van Postma. >>

Grandcafé Toasting wordt Grootcafé Treemter

Geschreven door redactie op 19 maart 2015 13:12

Het vernieuwde logo van (nu nog) Grandcafé Toasting.
Het vernieuwde logo van (nu nog) Grandcafé Toasting.

GROU - Grandcafé Toasting verandert haar naam in Grootcafé Treemter. Deze naam past bij het vernieuwde bedrijf, aldus eigenaar Cor Veenstra. "De naamswijziging betekent niet dat het discotheekconcept terugkomt", zegt hij nadrukkelijk.
Begin dit jaar startte de grote verbouwing bij Toasting. Het discotheekverleden werd daarmee voorgoed gedag gezegd. "Dit was het perfecte moment om de huidige naam onder de loep te nemen. Want we begonnen wat te twijfelen over de naam Toasting. Die werd vorig jaar gekozen om de negativiteit rondom het faillissement van de Treemter de rug toe te keren en om een nieuwe start mogelijk te maken. Maar nu het faillissement is afgewikkeld, is het moment gekomen om de naam weer te gebruiken. Dit vanwege de historie en de naamsbekendheid van de Treemter", aldus Veenstra. Halverwege april zijn de verbouwingen bij Toasting klaar en gaat het bedrijf over op de 'nieuwe' naam.

Voorlichting over nieuw beleid gemeente goed bezocht

Geschreven door redactie op 18 maart 2015 12:21

Deze ambtenaren gaven uitleg over het nieuwe beleid. V.l.n.r. Tineke Laverman (reclame), To Slok Soede (standplaatsen) en Johannes Hamersma (ligplaatsen).
Deze ambtenaren gaven uitleg over het nieuwe beleid. V.l.n.r. Tineke Laverman (reclame), To Slok Soede (standplaatsen) en Johannes Hamersma (ligplaatsen).

GROU - De gemeente Leeuwarden hield dinsdag een informatiebijeenkomst over het reclame-; standplaatsen-; en ligplaatsenbeleid. De avond in Oer 't Hout werd goed bezocht. Het beleid met de opvallendste gevolgen is de reclameregelgeving. In de stad Leeuwarden zorgde dat recentelijk al voor onrust bij ondernemers. Veel reclame-uitingen in Grou voldoen niet aan dit beleid, aldus ambtenaar Tineke Laverman. Ze liet foto's daarvan uit de Hoofdstraat zien. Zo is het haakse reclamebord tegen de gevel van snackbar De Roef te groot. Het plaatsen van reclame over de hele breedte van de gevel, zoals bij EP:Leistra, is ook niet toegestaan. Het nieuwe reclamebeleid gaat gelden per 2016. Er is echter een overgangsregeling voor de dorpen die voorheen bij Boarnsterhim hoorden. Dat houdt in dat de bestaande reclame mag blijven tot het betreffende bedrijf van eigenaar verandert.

Marleen Kelderman nieuwe beheerder Zeilcentrum Grou

Geschreven door redactie op 17 maart 2015 18:35

Vertrekkend beheerder Jan Feike Hoekstra overhandigt de sleutels aan Marleen Kelderman.
Vertrekkend beheerder Jan Feike Hoekstra overhandigt de sleutels aan Marleen Kelderman.

GROU - Marleen Kelderman uit Grou is de nieuwe pachter/beheerder van Zeilcentrum Grou. Marleen (33) heeft veel horeca-ervaring. Vanaf 2 april is de accommodatie -onder leiding van Marleen- weer volop in bedrijf. Dan onder de naam 'Zeilcentrum Grou, meet & eat'. Met de komst van Marleen, neemt het bestuur van stichting Zeilcentrum Grou afscheid van Jan Feike Hoekstra. Hij heeft vanaf het allereerste begin, mei 2009, meegewerkt aan de totstandkoming van Zeilcentrum Grou.
Het bestuur kijkt tevreden terug op de procedure voor de werving van een pachter/beheerder voor Zeilcentrum Grou. Er was voldoende belangstelling van kandidaten zowel uit Grou als daarbuiten. De profielen van de kandidaten waren nogal uiteenlopend, waardoor het bestuur echt kon kiezen. Bij de procedure was een onafhankelijke adviseur van het Ondernemersklankbord betrokken, evenals een vertegenwoordiger van KWV Frisia.

Merle Louwinger wil half jaar mee met tallship

Geschreven door redactie op 17 maart 2015 16:18

Merle Louwinger aan het helmhout van haar Flits.
Merle Louwinger aan het helmhout van haar Flits.

GROU - De 14-jarige Merle Louwinger uit Grou wil volgend jaar meezeilen met een tallship van School at Sea. Het schip vaart dan in 6 maanden naar de Caraïben en terug. Merle zit in de 3e klas van het Leeuwarder Lyceum. Tijdens deze reis volgt ze met 33 leeftijdsgenoten haar eigen 4 VWO-lesprogramma, maar krijgt ze ook verantwoordelijkheden op het schip. "En we beleven expedities langs nieuwe kusten, maken kennis met andere culturen en ik werk aan mijn vaardigheden en aan mijn persoonlijke inhoud. Om vervolgens zelfstandiger en met veel meer zelfvertrouwen terug te komen. Het is dus geen vakantie!", aldus Merle. Om haar wens mogelijk te maken is ze druk bezig met baantjes en fondsenwerving. Als 14-jarige is dit niet eenvoudig, zo merkt Merle. "Daarom heb ik de hulp van veel mensen nodig. Als u mij financieel steunt wil ik een tegenprestatie doen. Die mag u zelf bedenken. Weet u niks dan ga ik voor uw donatie vrijwilligerswerk doen bij Alles is Mooglik in Grou. Zij maken zeilen voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking mogelijk".
Wilt u meer weten of Merle de komende maanden volgen, kijk dan hier.

Ecologisch dorpje bij Grou nog niet van de baan

Geschreven door redactie op 16 maart 2015 22:14

De bouw van een prefab-unit van strobalen in een leegstaande loods van Halbertsma Pallets.
De bouw van een prefab-unit van strobalen in een leegstaande loods van Halbertsma Pallets.

GROU - Stichting De Imme i.o. gaat door met de voorbereidingen voor een ecologisch 'buurtschap' in Grou of omgeving. Een woordvoerder van De Imme liet eerder deze maand weten dat er op bedrijventerrein Frisia geen 'nomadendorp' komt. Dit na overleg met de gemeente en eigenaren van bedrijven en bewoners op Frisia.
Het loslaten van deze optie betekent niet dat 'Grou' van de baan is, benadrukt bestuurslid Irma Abelskamp. "Samen met de gemeente Leeuwarden en met de inwoners van Grou gaan we op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Ook combinaties van kleinere terreinen kunnen in aanmerking komen. Daarnaast onderzoeken we ook mogelijkheden elders in Friesland."
De groep is in een leegstaande loods van Halbertsma Pallets begonnen met de bouw van een eerste prefab-unit van strobalen en Friese zeeklei. Voordeel van deze prefab bouwwijze is dat snel voortgang kan worden geboekt zodra er een locatie is gevonden.

Repair Café uitgebreid met computerspecialist

Geschreven door redactie op 13 maart 2015 14:35

GROU - Het restaurant van Friesma State is komende woensdag (18 maart) weer even veranderd in Repair Café Grou. Het specialistenteam is dan uitgebreid met een deskundige op het gebied van computers. "Wie vragen heeft over computers en laptops kan gerust langskomen. Maar ook om een kopje koffie te drinken of even een praatje te maken. Het is voor alle inwoners van Grou e.o.", aldus Renny Ausma van het Repair Café Grou. En ook de specialisten die meegebrachte kleding, huishoudelijke apparaten, fietsen, rollators, speelgoed, etc. kunnen repareren, zijn er weer. Het Repair Café is open tussen 9.30 en 12.00 uur.

Info-avond over reclame, standplaatsen- en ligplaatsen

Geschreven door redactie op 12 maart 2015 10:35

Groenten- en fruithandel Sally staat elke week op de markt op It Grien.
Groenten- en fruithandel Sally staat elke week op de markt op It Grien.

GROU - De gemeente Leeuwarden houdt op dinsdag 17 maart een informatieavond over reclame-, standplaatsen- en ligplaatsenbeleid. Ambtenaren geven uitleg over het beleid en op welke punten de gemeente het beleid na de samenvoeging met Boarnsterhim-Noord (mogelijk) wil aanpassen. Er kunnen per onderwerp vragen gesteld en aandachtspunten ingebracht worden. De avond is in drie delen geknipt, zodat belangstellenden tussendoor kunnen komen en gaan. De informatieavond is in Watersporthostel Oer 't Hout in Grou. Vanaf 18.30 uur staat de koffie klaar. Het programma: van 19.00 - 19.30 uur, Reclamebeleid. Van 19.35 - 20.20 uur, Standplaatsenbeleid en van 20.30 - 21.30 uur Ligplaatsenbeleid (over woonboten en arken in gemeentelijk water). Graag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden.

Vandaag in #Grou eerst bewolking, in de loop van de ochtend opklaringen. Koel met Tx ca 14 °C. Matige wind uit N(NO).

Meteo Grou