Route Culinair laat je culinair Grou ontdekken

Geschreven door redactie op 27 juni 2014 17:35

Route Culinair laat je culinair Grou ontdekken

GROU - Zeven Grouster horecabedrijven organiseren op vrijdagavond 4 juli Route Culinair. Dit onder het motto: 'ontdek de culinaire kant van Grou'. Volgens de organisatie is het evenement te vergelijken met Proef Grou, maar dan in een actievere vorm.
Om 18.00 uur starten bij elk bedrijf 20 gasten, die daar 20 minuten van een gerecht of drankje genieten. Daarna loopt men naar één van de andere deelnemers: Oostergoo, 't Kofschip, Amicaal, De Kade, Het Theehuis. Voor de 'overzeese' restaurants Oan 't Wetter en De Vrijheid is er vervoer over water. De afsluiting is bij Toasting (in samenwerking met Scoop). Bij de deelnemende restaurants kunnen vanaf nu stempelkaarten voor € 32,50 per stuk worden gekocht.

Documentaire componist Cees Bijlstra komt er

Geschreven door redactie op 27 juni 2014 15:59

GROU - De documentaire over Cees Bijlstra komt er, zo laat producent Gwen Jansen weten. De film wordt gerealiseerd ondanks dat slechts 62% van het gewenste budget van € 45.000,- bijeengebracht is. "Dat kan omdat iedereen die meewerkt water in de wijn wil doen", aldus Jansen, die zelf ook extra investeert. De docu wordt zo goed als zeker voor het eerst vertoond op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden, van 6 tot 10 november 2014.
Componist Cees Bijlstra uit Grou overleed 10 jaar geleden tijdens het trimmen aan een hartstilstand. Hij werd 58 jaar.

Grouster pikt laptop van kennis: 3 weken cel

Geschreven door redactie op 27 juni 2014 12:11

De rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden. (Foto: Jaap Temming)
De rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden. (Foto: Jaap Temming)

LEEUWARDEN/GROU - Een 46-jarige inwoonster van Grou moet drie weken de cel in. Die straf kreeg de vrouw vrijdag van rechter Tom Wiersma omdat ze de laptop van een kennis heeft gestolen en verpatst. De Grouster verscheen zelf niet op de zitting.
De Grouster vrouw stal de laptop in september uit de woning van haar kennis in Grou. Die was op dat moment op vakantie. De vrouw had snel geld nodig. Ze was een dealer tegengekomen waarbij ze nog een oude drugsschuld had openstaan. Ze verkocht de laptop voor € 60,- bij een pandjeshuis aan de Voorstreek in Leeuwarden. De computer werd dezelfde dag voor € 150,- verkocht. De vrouw heeft een behoorlijk strafblad, in het verleden maakte ze zich meerdere malen schuldig aan oplichting. Dat strafblad was voor de rechter aanleiding om een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf op te leggen. Wiersma besliste dat de vrouw de dagwaarde van de laptop, ruim € 270,-, aan de eigenaar moet betalen.

Smink en Postma annuleren toneelstuk DOEK!

Geschreven door redactie op 27 juni 2014 11:34

GROU - Het toneelstuk DOEK! van Freark Smink en Klaasje Postma gaat niet door. Dit omdat de repetities voor spanningen zorgen tussen de beide spelers, die een paar zijn. Het tragi-komische stuk gaat op verschillende lagen over hetzelfde thema; wat is echt onecht in de kunst en liefde.
Smink en Postma, oud-Grousters, zouden van 16 oktober tot en met 14 december maar liefst 26 voorstellingen spelen in Hotel Oostergoo. Hiervoor waren al 500 kaartjes verkocht. Ook Krite Grou had een voorstelling gereserveerd.

Fonkelnieuwe racefiets van pontbaas gestolen

Geschreven door redactie op 26 juni 2014 19:37

Deze lichtblauwe Jan Janssen Zero co2 racefiets werd vanmiddag gestolen.
Deze lichtblauwe Jan Janssen Zero co2 racefiets werd vanmiddag gestolen.

GROU - De Jan Janssen racefiets van schipper Wiebe de Boer van pont De Burd is donderdagmiddag gestolen. De fonkelnieuwe fiets stond aan de kanaalzijde tegen het pontwachtershuisje, zodat De Boer vanuit de stuurhut zicht op de fiets had. "Terwijl ik aan het varen was, tussen 16.45 en 17 uur, moet het gebeurd zijn. Er stond daar een half uur lang een lichtbruine Audi, van het oude type. Mogelijk hoorde deze bij een blauwe Toyota Avensis met een Zwitsers kenteken. Die is later gezien met een fiets achterop." De fiets kost € 2000,- en was fonkelnieuw. "Ik heb 'm vorige week vrijdag net gekregen. Heb er 3 maanden op moeten wachten", aldus een teleurgestelde De Boer. Hij houdt zich aanbevolen voor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Fietsbrug gaat Achtste brêge heten

Geschreven door redactie op 26 juni 2014 16:13

De Achtste brêge opent zich voor een kruiser.
De Achtste brêge opent zich voor een kruiser.

GROU - De afgelopen voorjaar geopende fiets- en voetgangersbrug over de Rjochte Grou krijgt de naam Achtste brêge. Dat is het voorstel van de Adviescommissie Naamgeving van de gemeente. Volgens commissie-secretaris Rudi Koetje heeft de brug over de Rjochte Grou, voorheen een autobrug, nooit een naam gehad.
De naam Achtste brêge verwijst naar de populaire fietsroute de 8 van Grou. Het getal 8 komt van de twee lussen die de fietsroute maakt: samen vormen ze een 8. Penningmeester Andries Juckers van Grou Aktief vindt de naam voor de brug een eer voor de fietsroute.

Brandweerboot ingezet voor medische bijstand

Geschreven door redactie op 25 juni 2014 16:05

GROU - De blusboot van brandweerkorps Grou is woensdagmiddag tegen 2 uur uitgerukt. Een watersporter -met de boot gelegen aan de Rengerspôle- had medische hulp nodig. De brandweerboot pikte verpleegkundigen van een ambulance in Grou op en voer met hen naar de betreffende plek toe. Bij de melding was het nummer van de ligplaats (PR 20B) doorgegeven, zodat de brandweer precies wist waar heen te varen.

Gemeente en Grou werken aan kwaliteit dorp

Geschreven door redactie op 24 juni 2014 12:59

Het asfaltpad langs de Groundaam had last van achterstallig onderhoud en wordt nu aangepakt.
Het asfaltpad langs de Groundaam had last van achterstallig onderhoud en wordt nu aangepakt.

GROU - Wethouder Henk Deinum werkt met een brede afvaardiging van Grouster organisaties, verenigd in Grou Breed, aan een gezamenlijk plan voor het dorp. Grou is een bijzonder dorp met grote ambitie. Maar er is ook achterstallig onderhoud, dat aangepakt moet worden. Het doel is de kwaliteiten van Grou te versterken en meer zichtbaar te maken zodat wonen, werken en recreëren aantrekkelijk blijft. Eerste uitgangspunten zijn dat Grou hèt watersportcentrum voor de Kulturele Haadstêd 2018 wordt en dat het dorpshart vanaf de wal en het water aantrekkelijk moet zijn. De werkgroep gaat nu aan de slag om met concrete voorstellen te komen. Wethouder Deinum gaat nog op werkbezoek, samen met ambtenaren en vertegenwoordigers uit Grou. Wie ideeën heeft, kan ze mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Vleermuisonderzoek Groene Kruisgebouw los

Geschreven door redactie op 24 juni 2014 09:54

Jack van der Veen doet onderzoek bij het oude Groene Kruisgebouw. (Foto: Frans Stegeman)
Jack van der Veen doet onderzoek bij het oude Groene Kruisgebouw. (Foto: Frans Stegeman)

GROU- Dinsdagmorgen in alle vroegte deed ing. Jack van der Veen van Milieu Adviesbureau Eco Reest onderzoek naar vleermuisbewegingen rond het voormalig Groene Kruisgebouw in Grou. Het gebouw aan de Prinses Wilhelminastraat staat op de nominatie om gesloopt te worden. Voordat hiervoor vergunning verleend kan worden, moet er onderzoek worden verricht betreffende milieu- en ecologische omstandigheden, inclusief bijvoorbeeld de populatie van vleermuizen in en rond het gebouw. In totaal zullen drie onderzoeken plaatsvinden. Vandaag was het om 03.30 uur, het volgende om ongeveer 10 uur 's avonds.
Middels een sonarapparaat kunnen de vliegbewegingen van de vleermuizen worden waargenomen. De frequentie ligt tussen de 20 en 38 kHz en is niet hoorbaar voor mensen.

Vandaag in #Grou eerst zonnig, maar geleidelijk toenemende bewolking. Waarschijnlijk tot de avond droog en Tmax ca 11 °C. Matige wind ZO-Z

Meteo Grou

Goemoarn. Het is licht bewolkt in #Grou bij 10,1 °C, 1015 hPa, RV 96%. Er staat een zwakke wind uit ZO.

Meteo Grou