Vandalen vernielen miniatuur van 88-jarige Grouster

Geschreven door redactie op 07 augustus 2016 15:06

Onverlaten trokken de (spinnen)kop van de romp van de molen. (Foto: Hans Verheij)
Onverlaten trokken de (spinnen)kop van de romp van de molen. (Foto: Hans Verheij)

GROU - Onverlaten hebben afgelopen nacht een miniatuur van een spinnenkopmolen vernield. De kop is als het ware van de romp getrokken en tientallen meters verder neergegooid. De molen stond de afgelopen 10 jaar in de tuin van de heer Nauta, bewoner van It Skûtsje. De 88-jarige Nauta maakte de molen zelf. Hij is ernstig ontdaan door de vernielingen. Buurman Hans Verheij vond de kop van de molen vanmorgen elders in het It Skûtsje, bij het voet- en fietspad naar It Fjild.

Grouster schip ingezet bij Admiraliteitsdagen

Geschreven door redactie op 05 augustus 2016 19:58

De Markol wordt begin september ingezet tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum.
De Markol wordt begin september ingezet tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum.

GROU - Doelgroepenschip Markol wordt tijdens de komende Admiraliteitsdagen in Dokkum ingezet bij de concerten op het water. Het schip is geschikt voor gehandicapten en mindervaliden en heeft een lift en een invalidentoilet. Het is de eerste keer dat de boot van stichting Gehandicapten Watersport Grou voor een dergelijk evenement wordt gebruikt. "Wij vinden het mooi dat een klein deel van de mensen die normaal niet bij de Admiraliteitsdagen kunnen zijn, nu de kans krijgen om er toch bij te zijn", aldus voorzitter Jan Michiel van der Gang van de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Het evenement is dit jaar van 1 tot en met 4 september. Volgens Markol-coördinator Margreeth Zuiderhof kunnen er per keer 30 mensen met een beperking aan boord, waarbij rekening is gehouden met ongeveer 15 rolstoelgebruikers. "De zorginstellingen reageren heel enthousiast en regelen zelf de begeleiders. Stichting Gehandicapten Watersport Grou zorgt voor een schipper en gastvrouwen", aldus Zuiderhof.
De Markol vaart 4 keer uit tijdens de Admiraliteitsdagen, op de vrijdag- en zaterdagavond, zondagochtend tijdens de kerkdienst en zondagmiddag. Deze feestelijke tochten worden mede mogelijk gemaakt door Ziggo, die onder andere hiermee zijn maatschappelijke rol wil laten zien.

Grou stijgt naar 4e plek in het SKS-klassement

Geschreven door redactie op 05 augustus 2016 19:10

Op het startschip werd skûtsje van Earnewâld vandaag als eerste afgeschoten.
Op het startschip werd skûtsje van Earnewâld vandaag als eerste afgeschoten.

GROU - Het Grouster skûtsje is vandaag als tweede gefinished op De Fluezen bij Elahuizen. Earnewâld won de strijd met ruime voorsprong en De Sneker Pan werd derde. Akkrum liet het vandaag zitten. Pieter Meeter en zijn bemanning begonnen vanmiddag goed, maar het schip zakte af naar een 9e plek.
Douwe Visser van Sneek leidt het algemeen klassement met (na aftrek slechtste wedstrijd) 13.8 punten. Gerhard Pietersma (Earnewâld) staat tweede met 16.8 punten en Pieter Meeter (Akkrum) derde met 20 punten. Grou stond donderdag nog 7e, maar staat na vandaag vierde met 23.9 punten. 'Onze' skûte wordt op de hielen gezeten door Albert Visser van Lemmer. met 24 punten.

Zaterdag zeilen de SKS-skûtsjes op het IJsselmeer bij Stavoren.

Fietsster (58) schrikt van auto en valt

Geschreven door redactie op 05 augustus 2016 17:59

Het ongeval gebeurde op de hoek van de Oostergoostraat en de Friesmastrjitte.
Het ongeval gebeurde op de hoek van de Oostergoostraat en de Friesmastrjitte.

GROU - Vanmorgen rond 9.10 uur is op de kruising van de Oostergoostraat met de Friesmastrjitte een 58-jarige inwoonster van Grou gewond geraakt. De vrouw reed op haar fiets door de binnenbocht en schrok van een naderende auto. Ze kwam ten val en is voor controle met de ambulance naar het MCL gebracht.

Skûtsje Grou wint wedstrijd op Langweerder Wielen

Geschreven door redactie op 04 augustus 2016 18:14

It Doarp Grou op weg naar de finish bij Langweer. Voorzitter Jan Feike Hoekstra viel vandaag met de neus in de boter, hij zeilde vandaag mee.
It Doarp Grou op weg naar de finish bij Langweer. Voorzitter Jan Feike Hoekstra viel vandaag met de neus in de boter, hij zeilde vandaag mee.

GROU - Skûtsje It Doarp Grou heeft donderdagmiddag de onstuimige skûtsjestrijd op de Langweerder Wielen gewonnen! Het skûtsje van Akkrum, met schipper Pieter Meeter, zat de Grousters steeds op de hielen maar slaagde er niet in het eerste plekje te veroveren.
Heerenveen en d’Halve Maen hadden in de start een protestsituatie.
Heerenveen erkende via de groene vlag zijn fout, maar schipper Berend Mink van d’Halve Maen zette het protest door. Dit is toegewezen, waardoor Heerenveen 14 punten krijgt. De Sneker Pan, dat op een vierde plekje finishte, schuift daarom door naar de 3 plaats in de daguitslag.
Sneek staat nog steeds eerste in het algemeen klassement met 10.8 punten. Akkrum staat tweede met 11 en Earnewâld derde met 15.9 punten. Grou staat 7e met 21.9 punten. (Alle punten na aftrek van de slechtste wedstrijd.)

Earnewâld wint 'silen' bij Terherne, Grou 9e

Geschreven door redactie op 03 augustus 2016 16:19

GROU - Het skûtsje van Earnewâld van schipper Gerhard Pietersma heeft vanmiddag de SKS-wedstrijd op de Snitsermar bij Terherne gewonnen. Akkrum werd tweede en Joure derde. Grou finishte als 9e.
Het algemeen klassement wordt geleid door Douwe Visser van Sneek. Het Grouster skûtsje staat op een 8e plek.
Morgen (donderdag) zeilen de skûtsjes op de Langwarder Wielen bij Langweer.

Plan voor 5 woningen en garages op plek Parksicht

Geschreven door redactie op 03 augustus 2016 01:26

Op dit terrein aan de Parkleane zijn nu 5 woningen en 5 garages gepland.
Op dit terrein aan de Parkleane zijn nu 5 woningen en 5 garages gepland.

GROU - De gemeente Leeuwarden heeft een aanvraag voor een omgevingsvergunning in behandeling voor de bouw van 2 2-onder-1 kapwoningen, 1 vrijstaande woning en 5 garages aan de Parkleane. Op het terrein wilde bouwbedrijf Dijkstra uit Grou appartementengebouw Parksicht bouwen, maar ziet daar van af.
In maart maakte deze site bekend dat de gemeente op het braakliggende terrein tussen Abbemastate en het Wilhelminapark, een openbaar parkeerterrein voor 100 auto's had geprojecteerd. Het zou de enige geschikte plek in het centrum zijn. Het college wilde € 400.000,- voor aankoop van de grond van bouwbedrijf Dijkstra uittrekken. Inrichting zou nog eens € 500.000,- kosten. Met de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van 5 woningen en 5 garages op deze plek, is dat van de baan.

Grouster (26) lichtgewond na slag door ruit

Geschreven door redactie op 03 augustus 2016 00:22

GROU - Maandag rond 23.30 uur sloeg een 26-jarige bewoner van de Nijdjipstrjitte in Grou met zijn hand door een ruit van zijn woning. Hij raakte daarbij gewond. Personeel van een ambulance heeft eerste hulp verleend, maar verwees de Grouster voor verdere behandeling door naar de Dokterswacht. Ook de politie kwam ter plaatse, maar omdat de man geen strafbaar feit pleegde onderneemt die geen actie.

Huidige huurders ligplaatsen Pikmar laatsten

Geschreven door redactie op 01 augustus 2016 14:13

Pleziervaartuig Con Forza ('met kracht') heeft ook nog een vaste plek in de Pikmeerhaven.
Pleziervaartuig Con Forza ('met kracht') heeft ook nog een vaste plek in de Pikmeerhaven.

GROU - De huidige huurders van een gemeentelijke ligplaats in de Pikmeerhaven en tot de brug in de Grûndaam, zijn de laatsten. De gemeente Leeuwarden hanteert een uitsterfbeleid en geeft voor deze prominente plaatsen aan het waterfront geen vaste ligplaatsen meer uit, aldus gemeentewoordvoerder Yannick Jonathans. Op termijn zijn dus alle ligplaatsen voorbehouden aan passanten.
In de Pikmeerhaven (steigers) zijn nog 5 vaste ligplaatshouders en in de Groundaam tot de brug nog 13. Voor de plaatsen in de Grûndaam achter de brug, de toegang naar De Baai, Parkstraat/Stationsweg, aan de J.W. Visserwei en de Oedsmawei worden nog wel overeenkomsten gesloten met particulieren. Er zijn momenteel geen plannen voor de privatisering van de haven of om deze onder te brengen in een stichting, zo laat Jonathans weten.

Acht schippers voeren met teveel alcohol

Geschreven door redactie op 31 juli 2016 11:53

GROU - De politie hield tijdens en na afloop van het skûtsjesilen bij Grou een alcoholcontrole op het water. Acht schippers bleken te veel alcohol te hebben gedronken.
In totaal werden 125 schippers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Daarvan gingen er 15 mee voor een ademanalyse aan boord van een grote politieboot van de Landelijke Eenheid. Acht schippers bleken meer dan de toegestane 0,5 promille te blazen. Tegen hen werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Tevens kregen deze schippers een vaarverbod. De komende weken volgen meer alcoholcontroles op het Friese water, aldus de politie.

No tweets found.