Wekelijks inloopspreekuur bij Dorpenteam Grou

Geschreven door redactie op 01 maart 2016 15:41

GROU - Het Dorpenteam in Grou start morgen, woensdag 2 maart, met een wekelijks inloopspreekuur. Iedereen kan er terecht met vragen over wonen, werken en welzijn. Deze hulp is gratis. De medewerkers ('meitinkers') volgen regelmatig cursussen en trainingen en zijn dus op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Desnoods zoeken zij naar een oplossing, of verwijzen zij u door naar een andere instantie zoals het sociale dorpenteam of een andere organisatie.
Heeft u vragen of hulp nodig, dan kunt u iedere woensdag tussen 10 tot 12 uur langskomen op de Oedsmawei 18a in Grou. Lukt dat u niet, dan kan er een afspraak worden gemaakt voor een huisbezoek.

Museum helpt pake en beppe de vakantie door

Geschreven door redactie op 01 maart 2016 11:29

GROU - In museum Hert fan Fryslân in Grou is deze voorjaarsvakantie het nodige te beleven. Zo is er rond de expositie Topstikken een speciaal ‘raadspel’ gemaakt en er is een puzzeltocht door de vaste expositie. Daarnaast kunnen de kinderen en hun begeleiders tegen een geringe vergoeding de binnen- en/of buitenroute van 'Lytse Eeltsje' doen. Op 'vertoon van' pake of beppe (of een andere volwassene) is er van woensdag 2 t/m zondag 6 maart gratis toegang voor kinderen, onder het motto ‘Help pake en beppe de vakantie door’. Volwassenen die Freon van het museum zijn of worden hebben natuurlijk ook gratis entree! Meer informatie op museumhertfanfryslan.nl of via 06-15902895.

Norma de Jong mogelijk Meest Markante Horecaondernemer

Geschreven door redactie op 29 februari 2016 16:21

Norma de Jong (vierde van rechts) proost met haar medewerkers.
Norma de Jong (vierde van rechts) proost met haar medewerkers.

GROU - Norma de Jong van restaurant Norma Serveert in Grou is kandidaat voor de verkiezing Meest Markante Horecaondernemer Regio Fryslân. Dat hoorde ze vandaag van de Koninklijke Horeca Nederland. "Dit past bij mij", aldus een enthousiaste Norma. De 35-jarige onderneemster is genomineerd door een collega, zo denkt ze. Over enige tijd hoort Norma of ze bij de drie kandidaten voor deze titel zit. De winnaars worden in november bekend gemaakt. Norma opende eind 2014 haar restaurant aan de Gedempte Haven. Binnen korte tijd wisten liefhebbers van grilled tapas en gezellig tafelen, haar bedrijf te vinden.
Grou is niet onbekend met de verkiezing voor Meest Markante Horecaondernemer. In 2012 greep Marcel Oost van Hotel-restaurant Oostergoo net naast de Friese titel. Wel won hij toen de publieksprijs.

Eetavond voor 300 vluchtelingen en Grousters

Geschreven door redactie op 29 februari 2016 15:14

Een Meet & Eat-avond voor vluchtelingen in Leeuwarden was een groot succes.
Een Meet & Eat-avond voor vluchtelingen in Leeuwarden was een groot succes.

GROU - Stichting Present Leeuwarden organiseert op vrijdag 11 maart een Meet & Eat-avond voor de vluchtelingen in Grou. Present heeft dit ook in Leeuwarden gehouden en dit was een groot succes. De vluchtelingen waren blij met het warme welkom in een huiselijke omgeving. Ook voor de gastheren en -vrouwen was het een bijzondere avond; gezellig maar vaak ook leerzaam en ontroerend. In Grou gaat het anders dan in Leeuwarden. "De bedoeling is om naast de 150 vluchtelingen, 150 gasten uit Grou de kans te geven om samen in Oer ’t Hout te eten", aldus Gerard Hoekstra van Present. "Zowel de vluchtelingen als de Grousters verzorgen kleine gerechten uit eigen land om samen te delen tijdens de maaltijd. Hierbij kunt u denken aan koude- of warme hapjes die zoet of hartig zijn". >>

Oud-persvoorlichter Wouter de Vries naar Grou

Geschreven door redactie op 27 februari 2016 20:00

Oud-persvoorlichter Wouter de Vries vertelt over zijn werk. (Foto: Omrop Fryslân)
Oud-persvoorlichter Wouter de Vries vertelt over zijn werk. (Foto: Omrop Fryslân)

GROU - Wouter de Vries houdt op dinsdagmiddag 15 maart een lezing voor de afdeling Grou van Vrouwen van Nu. Hij vertelt dan over zijn werk als politieman en perswoordvoerder.
De Vries begon zijn loopbaan bij de politie 35 jaar geleden op het bureau aan de Holstmeerweg in Leeuwarden. Na diverse opleidingen gevolgd te hebben, werd hij agent in Heerenveen. In 2007 werd Wouter de Vries woordvoerder van Politie Fryslân, later Noord-Nederland. In september vorig jaar ging Wouter met pensioen. Hij geniet nu van zijn vrije tijd; is supporter van SC Heerenveen, liefhebber van het weidelandschap en mag graag toneelspelen. Overigens zijn De Vries en zijn vrouw sinds kort inwoners van Grou; eerder deze maand kochten ze een woning aan het water in De Baai.
De lezing begint om 14.00 uur; de zaal van Hotel Oostergoo is om 13.30 uur open. Belangstellenden zijn welkom, zij betalen € 7,50.

Horecapand bijna klaar voor nieuwe bestemming

Geschreven door redactie op 24 februari 2016 22:13

In het binnenste van het pand verrassende hoekjes. (Foto: Bouwbedrijf Dijkstra)
In het binnenste van het pand verrassende hoekjes. (Foto: Bouwbedrijf Dijkstra)

GROU - In het voormalige pand van restaurant De Raadsman en zaal 's Lands Welvaren aan de Raadhuisstraat en Boogstraat wordt nog volop gewerkt. Maar vanaf eind maart is het casco klaar, compleet met techniek en verwarming. "Het is dan beschikbaar voor een pachter of een nieuwe eigenaar, want horeca is niet onze branche. Het pand is prima geschikt voor bijvoorbeeld een ambachtelijke bierbrouwer met een proeflokaal", aldus Wiro de Vries van eigenaar Unis Group. Dit bedrijf, met het hoofdkantoor in Grou, is dienstverlener op het gebied van industriële elektronica. Volgens AnnaMarie Dijkstra van het bedrijf dat er bouwwerkzaamheden uitvoert, is het pand een prachtige uitdaging voor een actieve ondernemer. "Je moet het echt van binnen zien. Dan begint het te bruisen!".

Fûgelwacht Grou wil geen kievitsei-ceremonie

Geschreven door redactie op 24 februari 2016 16:22

Fûgelwacht Grou wil geen kievitsei-ceremonie
Een mannetjes-kievit, een 'hijke', in het weiland.

GROU - Vanaf dinsdag 1 maart mogen leden van vogelwachten in Fryslân in het bezit van een pas, zoeken naar kievitseieren. Rapen is verboden. Daarom moet Commissaris van de Koning John Jorritsma, als het eerste kievitsei van Fryslân gevonden is, naar het nest komen om het ei te keuren.
Fûgelwacht Grou vind het 'aaisykjen' in z'n huidige vorm niet meer in het belang van de kievit en pleit ervoor hiermee te stoppen. Mocht het eerste kievitsei in het gebied van Fûgelwacht Grou worden gevonden, dan wil het bestuur daarom niet dat een dergelijke ceremonie in 'haar' land plaatsvindt. "It is in krampeftige poging fêst te halden oan in foarm dy't noch op aaisykjen lykje moat", aldus voorzitter Wiepke Hooghiemster.

B & W pakt vaste bewoning Yn 'e Lijte niet aan

Geschreven door redactie op 23 februari 2016 16:31

GROU - Het college van B & W gaat de permanente bewoning op Yn 'e Lijte in Grou niet aanpakken. Watersport- en recreatiepark Yn 'e Lijte BV had bezwaar gemaakt tegen de weigering tot handhaving, maar het college heeft deze vandaag ongegrond verklaard. Volgens de gemeente is er concreet zicht op legalisatie van permanente bewoning van de recreatiewoningen door het concept bestemmingsplan 'Grou - Yn 'e Lijte'. Uitgangspunt van dit plan is een persoonsgebonden overgangsregeling voor wie op 1 januari 2016 permanent op Yn 'e Lijte woont. Deze regeling kan gezien worden als een 'uitsterfconstructie', want het gevolg is dat uiteindelijk aan de permanente bewoning een einde komt. De recreatieve bestemming van de woningen blijft. Directeur Jan Jan Brouwer van het recreatiepark was telefonisch niet bereikbaar voor een reactie.

Boek over 'fjildman' Jan Sjoerdsma

Geschreven door redactie op 23 februari 2016 14:12

Jan Sjoerdsma toont een pas uitgebroed kievitkuiken.
Jan Sjoerdsma toont een pas uitgebroed kievitkuiken.

GROU - Over natuurmens Jan Sjoerdsma verschijnt medio dit jaar het boekje 'Jan Sjoerdsma. Fjildman yn ieren en sinen'. De Grouster was een grote kenner en liefhebber van de vogels en planten in onze omgeving. Jan Sjoerdsma overleed op 18 november 2011, op 81-jarige leeftijd.
De uitgave wordt een vertelling van Jan Sjoerdsma zelf, zoals hij over de natuur verhaalde aan zijn neven Jan L. Hazenberg uit St.-Annaparochie en Jacob (Jaap) de Winkel uit Grou. Ernst Bruinsma smeedt er een goedlopend Friestalig verhaal van. Jacob de Winkel is ook grafisch ontwerper en maakt er, met foto's en illustraties, een fraai geheel van. In het boekje ook een overzicht in kleur van de flora destijds in De Wyldlannen. Tevens komt Jan's werkzame leven als zeeman, aaisikersploech De Mûzebiters en de Fûgelwacht Grou (Jan was erelid) aan bod. Het boekje kost 15 euro. Omdat het in een kleine oplage verschijnt, is er een voorintekening geopend. Opgeven kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Onderhoud aan 6000 huurwoningen van start

Geschreven door redactie op 23 februari 2016 13:51

GROU - Van Wijnen Gorredijk B.V., woningcorporatie Elkien en Wits Vastgoedonderhoud vieren woensdag de start van het onderhoud aan 6000 woningen van Elkien. De onderhoudsperiode bestrijkt minimaal 5 jaar. De feestelijkheden vinden plaats aan de Allingawier in Grou, de straat waar vorige week de eerste onderhoudswerkzaamheden zijn begonnen. Morgen staat daar tussen 12.00 en 13.00 uur een speciaal ingehuurde viskraam, waar iedereen een gratis visje kan halen!
Van Wijnen Gorredijk, Wits en Elkien tekenden een overeenkomst om de samenwerking officieel te maken. Sinds 1 januari 2016 voeren ze samen het onderhoud uit aan de woningen, verspreid door een deel van Friesland. Het gaat om onderhoudswerkzaamheden aan de buitenzijde en aan het interieur (keuken-, douche- en toiletrenovaties). Daarnaast voeren de partners jaarlijks werkzaamheden uit om het wooncomfort van bewoners te verbeteren en het energieverbruik te verlagen.

Vandaag in #Grou eerst zon, in loop van de dag meer bewolking maar tot avond droog. Tx ca 16 °C. Matige wind, ruimend van OZO naar ZW.

Meteo Grou

Goemoarn. Het is onbewolkt in #Grou bij 4,4°C, 1025 hPa, RV 96% en de wind is zwak uit ONO. Tn klomphoogte 0,0°C.

Meteo Grou

Het weer in #Grou om 06:00 uur: Temp. 3.2°C, Gevoel 3.2°C, luchtdruk 1025.3 hPa, Wind E 0.8 m/sec, Neerslag 0.0 mm.

Meteo Grou

Het weer in #Grou om 03:00 uur: Temp. 3.1°C, Gevoel 3.1°C, luchtdruk 1026.6 hPa, Wind E 0.0 m/sec, Neerslag 0.0 mm.

Meteo Grou