Nieuwe plek voor materieel IJswegencentrale

Geschreven door redactie op 17 november 2014 11:35

Bestuur en vrijwilligers van de IJswegencentrale in hun nieuwe onderkomen.
Bestuur en vrijwilligers van de IJswegencentrale in hun nieuwe onderkomen.

GROU - IJswegencentrale (IJWC) Idaarderadeel in Grou heeft na 25 jaar eindelijk een goed onderkomen! De sterk verouderde hokken in het Wilhelminapark zijn afgelopen weken verruild voor een loods op de voormalige gemeentewerf aan de Oedsmawei. Hier stonden voorheen de vrachtwagens van de gemeente Boarnsterhim. Nu staan alle baanveegautootjes en borstelmachines van de IJWC er mooi op een rij. De verwijs- en waarschuwingsborden voor op het ijs, komen in een stellage te staan. "Dizze nije romte sit als getten", aldus vice-voorzitter Johannes de Vries van de IJswegencentrale Idaarderadeel. De ligging vlakbij de Rjochte Grou is ook handig. Zo kunnen de banenvegers via een helling naast Molenaar's hal zo het ijs van de Rjochte Grou oprijden. Ook is de ruimte goed verwarmd en beveiligd met een alarminstallatie. Helaas kon er afgelopen winter niet geschaatst worden, maar het onderhoud en alle andere kosten gaan door. Ook de inrichting van de nieuwe locatie kost het nodige. Begin december bezoeken Bart van der Wijk en Fokke Kramer van de IJswegencentrale bedrijven en winkels in Grou voor een vrijwillige bijdrage.

Grouster (24) mishandelt 21-jarige dorpsgenoot

Geschreven door redactie op 17 november 2014 09:26

GROU - De politie heeft zondagavond een 24-jarige inwoner van Grou aangehouden op verdenking van vernieling en zware mishandeling. De man was eerder die avond de woning van zijn ex-vriendin binnen gedrongen. Daar had hij vernielingen aangericht. Een 21-jarige dorpsgenoot, die aanwezig was in de woning, werd aangevallen. De man kreeg meerdere vuistslagen tegen zijn hoofd en ook probeerde de 24-jarige Grouster hem te wurgen. Het slachtoffer wist uiteindelijk te ontkomen en waarschuwde de politie. Agenten hielden de 24-jarige man aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Inbreker mishandelt Grouster vrouw (61)

Geschreven door redactie op 17 november 2014 09:20

GROU - Een 61-jarige inwoonster van Grou werd zondagochtend rond kwart voor 7 wakker van lawaai afkomstig van de benedenverdieping van haar woning. Toen ze ging kijken stond ze oog in oog met een inbreker. De man bedreigde en mishandelde haar. Vervolgens verliet hij met zijn buit de woning en sloeg op de vlucht. De geschrokken bewoonster belde de politie. Agenten ontfermden zich over de vrouw. Ze deed aangifte en er is sporen- en buurtonderzoek verricht. De verdachte heeft een forse omvang, is kaal (geschoren), droeg een zilverkleurige bril met vierkante glazen, een donkerblauwe joggingbroek en een grijs t-shirt. Zondagochtend werd direct een Burgernetactie gehouden om de verdachte te kunnen traceren, maar deze actie had geen resultaat. De politie maakt de straat waarin de vrouw woont, niet officieel bekend. "Ze is erg geschrokken en bang dat de dader terugkomt".

Volle bak bij concert Just for Fun

Geschreven door redactie op 17 november 2014 08:47

Popkoor Just For Fun tijdens het concert in de Doopsgezinde kerk.
Popkoor Just For Fun tijdens het concert in de Doopsgezinde kerk.

GROU - In een volle Doopsgezinde kerk gaf popkoor Just For Fun uit Grou zondagmiddag een gratis toegankelijk concert. Het koor bracht Engelstalige nummers van o.m. Abba, Caro Emerald en Adèle, maar ook enkele Friestalige nummers. Just for Fun staat onder muzikale leiding van Fokke de Groot. Het koor bestaat tegenwoordig uit ongeveer 32 dames en enkele heren. De afgelopen maanden kreeg het er maar liefst 8 nieuwe leden bij!

Grouster (18) met XTC-pillen gepakt

Geschreven door redactie op 16 november 2014 07:58

GROU - De politie heeft zondagochtend om half 2 een 18-jarige inwoner van Grou aangehouden. Dat was op de Tureluurstraat in Grou. De Grouster had o.a. 10 XTC-pillen bij zich. De politie onderzoekt de zaak.

Power-Steering: Voor een leven in balans

Geschreven door redactie op 14 november 2014 20:10

Grouster Roelof Nap behandelt mensen door Power-Steering.
Grouster Roelof Nap behandelt mensen door Power-Steering.

GROU - In Gezondheidscentrum Grou behandelt Roelof Nap mensen die lichamelijke en burn-outklachten hebben. De inwoner van Grou doet dat door energiesturing, oftewel Power-Steering. Dit betekent dat hij energiebanen vrijmaakt waardoor je opnieuw in balans komt. "Of we nu willen of niet, we worden beïnvloedt door wat er om ons heen gebeurt. Keuzes maken we vanuit ons hoofd, vaak niet vanuit ons hart. En dat kan je opbreken waardoor je allerlei vage klachten krijgt", aldus Roelof. >>

Saskia van der Honing deelnemer vakwedstrijd

Geschreven door redactie op 14 november 2014 11:58

De 20-jarige Saskia van der Honing (derde van links) met haar medestudenten.
De 20-jarige Saskia van der Honing (derde van links) met haar medestudenten.

GROU - Saskia van der Honing uit Grou gaat met 4 medestudenten van de Middelbare Hotelschool Friesland van het Friesland College in Leeuwarden naar internationale vakwedstrijden. Die zijn van 17 t/m 22 november in Belgrado (Servië). Deze conferentie en vakwedstrijden van de AEHT (Association Européenne des Ecoles d'Hôtellerie et de Tourisme) trekt jaarlijks zo'n 800 deelnemers uit 35 landen. Het belangrijkste van de wedstrijd is de internationale samenwerking; een wedstrijdteam wordt samengesteld uit studenten uit 3 verschillende landen. Er wordt dus uitsluitend Engels of Frans gesproken. De Friese studenten hebben zich ingeschreven voor wedstrijden in de keuken, de bediening (gastheerschap), frontoffice en management. Saskia doet mee in de categorie Toerisme. Voor haar is de motivatie: "Ik wil er alles uit halen wat erin zit. Een diploma is mooi, maar een diploma halen met een plusje nog mooier!".

Zaterdag Autumn Event bij d'Oude Seylmakerij

Geschreven door redactie op 14 november 2014 09:39

GROU - Zaterdag 15 november kun je bij d’Oude Seylmakerij tijdens het Autumn Event gratis je jeans laten tanen door Ben Fokkema van kledingmerk Amsterdenim. In het verleden werden zeildoeken, tentdoeken en buitenstoffen getaand. Dit beschermde tegen rotting, waardoor stoffen langer meegingen. Van deze getaande stoffen werden ook de eerste werkbroeken gemaakt, en later de spijkerbroek. Tanen geeft een warme bruine kleur op de plekken waar de jeans of denim versleten is. Heeft u een oude versleten jeans van wat voor merk dan ook, breng het dan mee naar d’Oude Seylmakerij. Daarnaast is er een Presale van 20%, toont Landroverdealer De Reefhorst de nieuwste Evoque en Jaguar F-type, kun je je schoenen laten poetsen door professionele schoenpoetsers en krijgt elke klant een goodiebag. Zie hier voor meer info.

Gemeentelijk onderzoek zorgt voor schrik

Geschreven door redactie op 13 november 2014 17:03

GROU - Een bewoonster van de Jogchum Nieuwenhuisstraat in Grou schrok toen haar dochter vertelde dat ze woensdag twee vrouwen in huis had gelaten die zeiden namens de gemeente te komen. Ze zouden onderzoek doen naar de 'woningvoorraad'. Ze bekeken het hele huis, ook boven. "We missen niks, maar het is een enge gedachte!", aldus de Grouster vrouw. Woordvoerder Fijke van Berkom van de gemeente Leeuwarden meldt dat het inderdaad een onderzoek is, in opdracht van de gemeente. "Het gaat om het bedrijf Thorbecke. Twee dames bezoeken op woensdag panden in het nieuwe deel van de gemeente. Het betreft vooral vrijstaande woningen, waarvan de situatie en indeling van buiten moeilijk in te schatten is. Aan de hand van het onderzoek wordt ook de WOZ-waarde bepaald", aldus Van Berkom. De vrouwen kunnen zich legitimeren en hebben een brief van de gemeente bij zich. "Vraag daarnaar", aldus de woordvoerder.

Vol overgave luisteren naar 'Lytse Eeltsje'

Geschreven door redactie op 13 november 2014 16:17

Docent Marten Odinga van OBS De Twa Fisken vertelt het verhaal van ‘Lytse Eeltsje’.
Docent Marten Odinga van OBS De Twa Fisken vertelt het verhaal van ‘Lytse Eeltsje’.

GROU - Leerlingen van klas 7B van basisschool De Twa Fisken waren vandaag te gast bij het educatieve project 'Lytse Eeltsje' (Halbertsma) in museum Hert fan Fryslân. De leerlingen luisterden vol overgave naar het boeiende verhaal omtrent deze beroemde Grouster, verteld door hun onderwijzer Marten Odinga. Aan de hand van documentatie, een bijzonder fraai ontwerp van Vera Damhuis, kunnen kinderen zich inleven in het kleine jongetje Eeltsje. Bijzonder voor de kinderen was dat ze meester Marten in een video in de Sint Piterruimte terug konden zien als jong knaapje bij de aankomst van Sint Piter. Dit was voor de kinderen lachen geblazen!

Vanochtend in #Grou lichte (mot)regen, vanmiddag mogelijk een opklaring en kans op een bui. Tx ca 7 °C. Wind is matig uit ZW, ruimend NW.

Meteo Grou

Goemoarn. Het is bewolkt in #Grou met lichte motregen bij 4,1 °C, 1018 hPa, TV 98 %. De wind komt uit ZW en is matig. Neerslag 1,2 mm.

Meteo Grou