Succesvolle jeugdviswedstrijd langs Nijdjip

Geschreven door redactie op 21 mei 2014 16:46

De succesvolle hengelsporters Marijn Bakker, Dymas Lameris, Viggo Kielman en Tjerk Busstra.
De succesvolle hengelsporters Marijn Bakker, Dymas Lameris, Viggo Kielman en Tjerk Busstra.

GROU - Woensdagmiddag was de jeugdviswedstrijd langs het Nijdjip. De organisatie van dit succesvolle evenement was in handen van hengelsportvereniging Idaarderadeel. De 26 deelnemende vissertjes vingen vele kleine, maar ook enkele 'grote' baarzen, rietvoorns en blankvoorns. De vereniging had gezorgd voor materiaal en versnaperingen voor de deelnemers. Na afloop reikte voorzitter Jan Vos de prijzenpakketten uit. De uitslag: de grootste vis werd gevangen door Marijn Bakker (rietvoorn van 21 cm). De meeste vissen werden gevangen door Dymas Lameris (18 vissen) gevolgd door Viggo Kielman en Tjerk Busstra.
In het najaar is er voor de jeugd een middag waar snoertjes worden gemaakt en wordt uitgelegd hoe om te gaan met de gevangen vis.

Leerlingen school Leek vermaken zich in Grou

Geschreven door redactie op 21 mei 2014 13:06

Enthousiaste leerlingen van basisschool Nijenoert uit Leek. (Foto: Frans Stegeman)
Enthousiaste leerlingen van basisschool Nijenoert uit Leek. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Leerlingen van basisschool Nijenoert uit Leek verblijven op dit moment op waterpark Yn 'e Lijte. Vandaag maken ze kennis met het centrum van Grou en verder willen ze een duik nemen in het toch nog wel koude water vanaf het strandje. Op speciaal verzoek zijn deze leerlingen vandaag met het pontje Gastvrij Grou overgezet. Het pontje vaart nu nog alleen in de weekenden (vrij, zat, en zon). Voor deze leerlingen was de overtocht een leuke afwisseling. Omdat het pontje maar een minimale capaciteit heeft, moesten ze even wachten voordat iedereen in de Hellingshaven was gearriveerd. Volgens de pontschipper verliep het allemaal gedisciplineerd. Vanaf 29 mei vaart het pontje elke dag van 10.00 tot 18.00 uur en vanaf 5 juli tot 22.00 uur.

Bibliotheek Grou leent Wattchers uit aan leden

Geschreven door redactie op 19 mei 2014 17:49

Klik op de grote of kleine driehoek om het filmpje te starten.

GROU - Isabelle Diks, wethouder van onder meer duurzame ontwikkeling van de Gemeente Leeuwarden, reikt volgende week maandag een Wattcher uit aan een lid van Bibliotheek Grou. Het is het eerste exemplaar van de vijf energiemonitoren die de bibliotheek vanaf die dag gratis gaat uitlenen aan bibliotheekleden van 18 jaar en ouder.
De Wattcher wordt aangesloten op een stopcontact, in de praktijk vaak in keuken of woonkamer, en laat direct zien wat men op dat moment in huis aan stroom verbruikt. Bij het aan- of uitzetten van apparaten toont de Wattcher direct het verschil. Hierdoor kunnen mensen zien waar energie wordt verbruikt en wat men kan besparen. De Wattcher wordt al sinds oktober uitgeleend in Bibliotheek Leeuwarden Centrum en is daar een veelgevraagd item.

Opbrengst collecte Longfonds

Geschreven door redactie op 19 mei 2014 08:16

GROU - De collecte voor het Longfonds (voorheen Astmafonds) heeft in Grou € 1371,98 opgebracht. De collectie werd gehouden in de week van 5 t/m 10 mei 2014,
Joke Epema bedankt alle gevers en collectanten hartelijk.

Gasfles voor barbecue vat vlam

Geschreven door redactie op 17 mei 2014 19:40

GROU - De brandweer van Grou heeft zaterdagavond bij de familie Meester aan de Waachshaven een gasfles geblust met schuim en gekoeld in het water van de Rjochte Grou. De fles vatte vlam terwijl deze werd gebruikt voor een barbecue. Ook tuinmeubilair raakte in brand. Er raakte niemand gewond.

Exemplaar van magazine Grou ontvangen?

Geschreven door redactie op 17 mei 2014 16:17

GROU - Begin april is het magazine Grou (voorheen Aktief magazine) verschenen. Het magazine is dit jaar uitgebracht in samenwerking met Gastvrij Grou en modern en overzichtelijk vorm gegeven. Het bevat nog meer nuttige informatie voor de toerist met handige kaartjes. Het magazine is verkrijgbaar bij winkels en horecagelegenheden in Grou.
Bent u niet in de gelegenheid om een magazine via deze kanalen te bemachtigen, maar wilt u wel graag een exemplaar ontvangen? Stuurt u dan even een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Er wordt dan gezorgd dat u een exemplaar krijgt.

Gemeente wijst twee nieuwe stembureaus aan

Geschreven door redactie op 16 mei 2014 14:49

Deze verkiezingen kan weer gestemd worden in het Zeilcentrum.
Deze verkiezingen kan weer gestemd worden in het Zeilcentrum.

GROU - De gemeente Leeuwarden heeft voor de verkiezingen van het Europees Parlement, komende donderdag, twee nieuwe stembureaus in Grou aangewezen. De gemeente heeft om haar bewegende redenen het stembureau in de basisscholen verplaatst naar sporthal De Twine. Het stembureau in Friesmastate kan deze verkiezingen niet gebruikt worden, omdat de ruimte in gebruik is voor de zitting van de Trombosedienst. In plaats daarvan kan gestemd worden in MFC De Boei. Tijdens de gemeenteraadsverkiezing in november 2013 werd Zeilcentrum Grou voor het eerst gebruikt als stembureau. Hier kan donderdag weer gestemd worden.
Overigens kunnen stemgerechtigden in elk stembureau in de gemeente stemmen. Ze kunnen het bureau kiezen dat hen het beste uitkomt.

Drie leerlingen zakken voor praktisch verkeersexamen

Geschreven door redactie op 16 mei 2014 11:25

GROU - Drie leerlingen zijn gezakt voor het praktische verkeersexamen afgelopen dinsdag. Alle andere (92) leerlingen van de groepen 8 van de vier basisscholen in Grou, Jirnsum en Reduzum zijn geslaagd. Dat maakte Veilig Verkeer Nederland afd. Mid-Fryslân, vandaag bekend. De leerlingen moesten, onder toeziend oog van studenten van de Friese Poort, een route fietsen door Grou. De leerlingen van OBS de Twa Fisken deden dat het beste. De leerlingen van die school liepen, verdeeld over twee groepen, de minste strafpunten op. 

Gedeputeerde opent Museumplein Fryslân in Grou

Geschreven door redactie op 15 mei 2014 15:02

De gedeputeerde krijgt bij de stand van Hert fan Fryslân uitleg van Emiel Wegman. Rechts initiator Klaas Jansma.
De gedeputeerde krijgt bij de stand van Hert fan Fryslân uitleg van Emiel Wegman. Rechts initiator Klaas Jansma.

GROU - Gedeputeerde Jannewietske de Vries opende vanmiddag Museumplein Fryslân in het Aquaverium in Grou. Meer dan veertig Friese museale instellingen, waaronder Hert fan Fryslân in Grou, presenteren zich daar. Dit aantal zal de komende dagen nog oplopen. Het Museumplein Fryslân is de grootste overkoepelende presentatie van regionale musea en oudheidkamers in ons land, en misschien wel van de wereld. De toegang is gratis. Vanaf 12 juni is er elke donderdag wat bijzonders te beleven.
Er komen ook speciale Museumroutes, waaronder een bootjesroute, een e-bikeroute en zelfs een scootmobielroute. De gedeputeerde opende deze laatste route, door met een scootmobiel dwars door een papieren wand te rijden.

Commissaris neemt Vlootschouw 75 Valken af

Geschreven door redactie op 15 mei 2014 12:41

GROU - Commissaris van de Koning John Jorritsma neemt op zaterdag 20 september vanaf Statenjacht Friso de Valken-Vlootschouw af.  De Toercommissie en de Valkenkring Grou hopen daarvoor tenminste 75 (houten) Valken op het water bij Grou te krijgen.
Het weekend van 20 en 21 september is door het bestuur van de Valkenklasse Organisatie en de Valkenkring Grou gekozen als het afsluitend Jubileum-event van '75 jaar Valk'. De inmiddels welbekende Princenhoftocht fungeert als sluitstuk. Naast het Statenjacht zal een karakteristiek groot schip voor anker liggen met aan boord oud-Valkenzeilers(sters). Zij kunnen de Vlootschouw vanaf het water meebeleven en de Valkzeilers kunnen hun saluut ook aan hen brengen. Na de Vlootschouw volgt de Lustrumborrel en het diner bij Hotel Oostergoo in Grou. De avond wordt afgesloten met een swingend feest, verzorgd door de 8-koppige band Soulblender.