Jan van den Bosch 'op dreef' by Stifting Grou

Geschreven door redactie op 11 december 2015 11:06

Jan van den Bosch fersoarge tongersdeitejûn in spetterjend optreden.
Jan van den Bosch fersoarge tongersdeitejûn in spetterjend optreden.

GROU - De grutte seal fan hotel Oostergoo wie justerjûn hast te lyts foar it praatsje 'De opgeande tiid' fan Jan van den Bosch. Manmachtich wiene de stipers fan Stifting Grou opkommen om tsjûge te wêzen fan in spetterjend optreden. Bystien troch de plaatsjes en filmkes fan Bauke Lageveen sette Jan yn in tempo útein, dat yn it begjin suver hast net by te hâlden wie. Fanút de Jogchum Nieuwenhuisstraat skarrele hy lâns buorlju en skoallen troch it doarp en hy sparre net ien. Ferrassend wiene de úthalen nei bekende en minder bekende Grousters. Ek de ferbiningen, dy’t Jan oanbrocht tusken dy Grousters en foarfallen, diene it goed yn de enthousiaste seal. >>

Kinderinstuif van Oer 't Hout naar Sint Piterkerk

Geschreven door redactie op 10 december 2015 10:49

GROU - Oer 't Hout is deze winter niet beschikbaar voor de traditionele 'berne strûs-yn' op de dag van aankomst van Sint Piter, zaterdag 13 februari. Het Waterhostel biedt tot mei noodopvang aan 195 vluchtelingen. De instuif is daarom in de Sint Piterkerk, waar Sint Piter immers ook zijn slaapvertrek heeft. Dit gebeuren krijgt ter gelegenheid van de verhuizing ook een andere naam en heet nu 'Op besite by Sint Piter'. Kinderen tot en met 3 jaar kunnen dan even bij Sint Piter op schoot. Sint Piter en Swarte Pyt doen om 16.00 uur de deuren van de kerk open. 'Op besite by Sint Piter' wordt georganiseerd door de Sint Piter Froulju.

WK Klunen gaat volgend jaar niet door

Geschreven door redactie op 10 december 2015 10:11

Het WK Klunen -zoals hier in 2015- zorgde voor een gezellige drukte in Grou.
Het WK Klunen -zoals hier in 2015- zorgde voor een gezellige drukte in Grou.

GROU - Het WK Klunen gaat in 2016 niet door. De organisatie is daartoe genoodzaakt omdat men de begroting niet sluitend krijgt. Het evenement zou op zaterdag 16 januari worden gehouden en de vierde editie worden. De organisatoren willen nu in de winter van 2017 een nieuw winterevenement organiseren. Wie daarvoor een goed idee heeft, kan dat doen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Volgens mede-organisator Marcel Oost is het best mogelijk dat klunen een onderdeel van het nieuwe evenement gaat uitmaken.

Kinderen vluchtelingen Grou krijgen les

Geschreven door redactie op 09 december 2015 15:53

Kinderen van vluchtelingen spelen hier straks samen met Grouster kinderen. (Foto: Willy Sybesma)
Kinderen van vluchtelingen spelen hier straks samen met Grouster kinderen. (Foto: Willy Sybesma)

GROU - Basisscholen OBS De Twa Fisken en CBS Nijdjip geven vanaf januari les aan ongeveer 25 kinderen van vluchtelingen in Grou. Er worden twee extra basisgroepen in de school gevormd, een groep van 4 tot 6 jaar en een groep van 7 tot 12 jaar. Ze krijgen op vier ochtenden met name les in taal en rekenen. Vanuit de basisgroepen maken de kinderen uitstapjes naar de reguliere groepen. Hierbij valt te denken aan gym, spelen, creatieve vakken en feestelijke activiteiten. Op woensdagmiddag wordt een alternatief programma aangeboden. >>

Grouster (48) moet nog 11 dagen 'zitten'

Geschreven door redactie op 09 december 2015 14:43

GROU - De politie heeft woensdag rond 11.30 uur in zijn woning een 48-jarige Grouster aangehouden. Hij moest nog 11 dagen gevangenisstraf uitzitten. De politie zoekt actief naar mensen met openstaande gevangenisstraf of boetes.

Gaslek bij isolatiewerkzaamheden

Geschreven door redactie op 09 december 2015 13:41

Brandweermensen in actie bij de woning in de Prins Bernhardstraat.
Brandweermensen in actie bij de woning in de Prins Bernhardstraat.

GROU - Een medewerker van een isolatiebedrijf uit Veendam heeft in een hoekwoning in de Prins Bernhardstraat in Grou een gaslek veroorzaakt. De man was in de kelder bezig met voorbereidende werkzaamheden, toen hij per ongeluk de gasleiding vernielde. Het betrof het deel van de leiding voor de gaskraan. De medewerker en zijn collega staakten hun werkzaamheden direct, waarna in overleg met de bewoner de brandweer werd gebeld. Deze heeft de woning met een overdrukventilator geventileerd. De storingsdienst van Enexis is tot circa drie uur bezig de beschadigde leiding te vernieuwen.

Werkstraf en voorwaardelijke cel voor Grouster

Geschreven door redactie op 09 december 2015 12:18

Werkstraf en voorwaardelijke cel voor Grouster
De 22-jarige Grouster verscheen woensdag niet op de zitting in Leeuwarden.

LEEUWARDEN/GROU - Een 54-jarige inwoner van Grou werd medio september letterlijk het ziekenhuis in getrapt toen hij twee dorpsgenoten (15 en 22 jaar) op hun gedrag wilde aanspreken omdat ze vuurwerk hadden afgestoken. De 22-jarige Grouster werd woensdag bij verstek door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.
De 15-jarige had op 16 september bij de LIDL aan de Stationsweg meerdere keren knalvuurwerk afgestoken. Toen het latere slachtoffer hem aansprak op zijn gedrag, zou de jongen zich meteen bijzonder opstandig hebben gedragen. Omdat de jongen zijn fiets wegdrukte, pakte het slachtoffer hem bij de kraag. Daarop werd de man aangevallen door de 22-jarige, die hem een trap in de zij gaf.
Het slachtoffer kwam ten val, waarop de Grouster de man nogmaals trapte. Het slachtoffer is even buiten bewustzijn geweest en is per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. De 22-jarige verdachte verscheen woensdag niet op de zitting van politierechter Klaas Bunk. Hij had bij de politie verklaard dat hij zijn vriend wilde helpen omdat het slachtoffer de jongen bij de keel zou hebben gegrepen. >>

Fietspad Grou - Wergea op 19 december open

Geschreven door redactie op 08 december 2015 15:33

 De oprit van de Tútsebrêge uit de richting Grou. Bij de brug komen extra seinen en slagbomen.
De oprit van de Tútsebrêge uit de richting Grou. Bij de brug komen extra seinen en slagbomen.

GROU - Op zaterdag 19 december kunnen de eerste fietsers over het nieuw aangelegde fietspad tussen de Hôflânswei bij Grou en de Greate Kritewei naar Wergea. Aannemer Oosterhuis b.v. is net klaar met het asfalteren van het traject, een lengte van 3700 meter. Na de feestdagen worden onder andere bermen en damwanden afgewerkt, zodat het fietspad eind januari feestelijk geopend kan worden. "Er zit nog geen deklaag op, maar dat komt in het voorjaar, als het weer wat beter is", aldus toezichthouder Harold Rakers van de gemeente. "Dan gaat het pad één dag dicht."

Diefstal van banden met velgen

Geschreven door redactie op 08 december 2015 12:26

GROU - Bij een bedrijf aan het noordelijk deel van de J.W. de Visserwei in Grou zijn van een auto twee banden met velgen gestolen. De diefstal werd maandag om 8.10 uur ontdekt. De politie vraagt getuigen te bellen met 0900-8844.

Wol voor breiende vluchtelingen gevraagd

Geschreven door redactie op 07 december 2015 15:20

GROU - Veel vrouwelijke bewoners van de noodopvang in Oer 't Hout willen graag breien en haken, aldus vrijwilligster Lies Zwerver uit Grou. "Aangezien ons voorraadje breiwol bijna op is, willen we de Grousters vragen ons hun restanten te brengen". Dat kan bij Lies aan het Oerhaelspaed 5.