Toeristisch Grou 'breeduit' in Taiwanese reisgids

Geschreven door redactie op 21 april 2016 16:21

B & B De Thuiskamer, hoek Hoofdstraat en Huzebosk.
B & B De Thuiskamer, hoek Hoofdstraat en Huzebosk.

GROU - Fraukje Bruggink van B & B De Thuiskamer in Grou ontving afgelopen week haar eerste gasten uit Taiwan. "Ongelofelijk dat zij De Thuiskamer kozen uit alle aanbieders voor een overnachting in Nederland. Hoe kan dat, vroeg ik mij af?". Toen ze dat haar gasten voorlegde, bleek dat zij een Taiwanese reisgids bij zich hadden waarin Grou op 5 volle pagina’s in woord en beeld (foto's) werd beschreven. "Hoe geweldig is dat, een dorp in Friesland prachtig vermeld in een Taiwanese reisgids!", aldus de aangenaam verraste gastvrouw.

Grouster basisscholen in teken Koningsspelen

Geschreven door redactie op 21 april 2016 10:54

GROU - Morgen (vrijdag) staan de Grouster basisscholen in het teken van de jaarlijkse Koningsspelen. Onder leiding van buurtsportcoach Elske Tolsma kunnen de kinderen in de school en op het plein sporten en spelletjes doen. Vrijwilligers van voetbalvereniging GAVC, korfbalvereniging Mid-Fryslân, tennisvereniging 'Grouw', badmintonvereniging Raak 'm en gymnastiekvereniging SSS laten de leerlingen met 'hun' sport kennismaken. Ter gelegenheid van Koningsdag zullen veel kinderen oranje kleren dragen.

Te koop: authentiek Grouster motorbootje!

Vrouw (21) steelt voor € 400 bij parfumerie

Geschreven door redactie op 20 april 2016 17:02

Vrouw (21) steelt voor € 400 bij parfumerie
De arrondissementsrechtbank in Leeuwarden.

LEEUWARDEN/GROU - Een 21-jarige inwoonster van Grou stal op 28 oktober vorig jaar voor meer dan € 400,- aan parfum en make up-spullen bij parfumerie Douglas aan de Nieuwestad in Leeuwarden. De vrouw werd betrapt. Ze kreeg woensdag van politierechter Bauke Jansen een voorwaardelijke werkstraf van 24 uur.
Hiermee hield de rechter sterk rekening met alles wat om de zaak heen speelde. De verdachte, oorspronkelijk geboren in Syrië, zei dat ze eerst van een vriendin drugs -een pil en een joint- had gekregen. Als tegenprestatie moest zij samen met de vriendin winkeldiefstallen plegen. De Grouster vrouw zei dat ze door de drugs niet goed bij de les was. >>

Weer een Vrolijke Vrijmarkt op Koningsdag

Geschreven door redactie op 20 april 2016 12:12

Weer een Vrolijke Vrijmarkt op Koningsdag
Kinderen verkopen hun overbodige speelgoed op de vrijmarkt van 2015.

GROU - Ook dit jaar wordt op Koningsdag (woensdag 27 april) weer de Vrolijke Vrijmarkt Grou gehouden. In de sfeervolle straatjes rond de Sint Piterkerk kan iedereen overbodig geworden spulletjes verkopen en/of muziek maken. Aanmelden is niet nodig. Een kleedje, een tafel of een stoeltje, een goed humeur en het wordt weer een gezellige, drukke dag voor aanbieders, kopers en kijkers! In de Theetuin kan genoten worden van een kopje koffie, thee of limonade met de lekkerste door buurtbewoners gebakken lekkernijen. De Vrijmarkt begint officieel om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur. De markt is vrij toegankelijk.

Aanbesteding Wilhelminapark loopt vertraging op

Geschreven door redactie op 19 april 2016 16:59

Wethouder Harry van der Molen trapte de renovatie in mei 2015 af.
Wethouder Harry van der Molen trapte de renovatie in mei 2015 af.

GROU - De aanbestedingswerkzaamheden voor het Wilhelminapark lopen vertraging op. Het plan was om de grond- weg- en waterbouwaannemers uit Grou zoveel mogelijk bij de werkzaamheden te betrekken. Maar de gemeente moet zich houden aan de inkoopregels, waarbij iedere aannemer (van waar dan ook) gelijke kansen moet krijgen. Het maken van het bestek kost daardoor meer tijd dan gedacht, vooral gezien de specifieke wensen en het beperkte budget. Omdat er toch nog niet gewerkt wordt in het park, gaat het de komende voorjaarsweken voor een deel weer tijdelijk open. Iedereen kan dan weer een wandelingetje maken en bij de dieren kijken.

Te koop: authentiek Grouster motorbootje!

Viering jubileum en afscheid 'Halbertsma'

Geschreven door redactie op 18 april 2016 19:35

De Halbertsma-fabrieken 'in vogelvlucht' in 1904.
De Halbertsma-fabrieken 'in vogelvlucht' in 1904.

GROU - Eind oktober wordt feestelijk stilgestaan bij het feit dat het 125 jaar geleden is dat de Halbertsma's houtfabrieken werden opgericht. Halbertsma heeft altijd een bijzondere en belangrijke plek in de Grouster samenleving gehad. Het heeft Grou letterlijk en figuurlijk gevormd. Toen in 2013 de palletproductie uit Grou verdween, verdween Halbertsma bijna geruisloos uit Grou. Alleen de productie van deuren bij het in 1994 opgerichte Van Vuuren bleef. De commissie Ofskie Halbertsmafabriken wil het afscheid van de naam Halbertsma gepast vieren en zoekt daarvoor mensen die gewerkt hebben bij Halbertsma Pallets of Halbertsma Deuren in Grou. Op Facebook is een groep aangemaakt met de naam Ofskie Halbertsmafabriken Grou. Meld je hier als oud medewerker aan! Ook wordt gezocht naar foto’s, films of ander materiaal (bijv. gereedschap, vlaggen en/of herinneringsbordjes) die gerelateerd zijn aan de Halbertsmafabrieken in Grou. Ofskie Halbertsmafabriken bestaat uit Lutske van der Veen-Terra, Jaap de Vries, Piet Hogewerf, Peter Wouters, Janneke Wegman en Durk Talsma. FFF, Museum Hert fan Fryslân en Stifting Grou ondersteunen. Over de exacte invulling wordt nog nagedacht. Oud-medewerkers, Grousters en andere belangstellenden moeten in ieder geval zaterdag 29 oktober vrijhouden! >>>

Te koop: authentiek Grouster motorbootje!

Boekje 'Overzetveren in de Benelux' is uit

Geschreven door redactie op 18 april 2016 15:05

De cover van het boekje.
De cover van het boekje.

GROU - De vereniging Vrienden van de Voetveren heeft in eigen beheer 'Overzetveren in de Benelux' uitgegeven. Het compacte boekje telt 202 pagina's en geeft een overzicht van alle veerponten in de Benelux, zowel de grote auto- en Wadveren, als kleine veerponten waaronder zelfbedieningsveren en kabelpontjes. Bij de kleine veerponten uiteraard ook de pontjes in de populaire fiets- en wandelroute 'De 8 van Grou', welke komende vrijdag weer opengaat. Het boekje bevat duidelijke kaartjes per provincie, een losse overzichtskaart met alle veerponten en van iedere veerpont de belangrijkste gegevens, zoals vaartijden en -dagen en contactgegevens. De verkoopprijs is slechts € 10,-. Hier meer info.
De vereniging Vrienden van de Voetveren heeft ca. 2000 leden. Zij bestaat sinds 1982 en zet zich in voor behoud en uitbreiding van de veerponten in Nederland. Het werk van de vereniging heeft er mede voor gezorgd, dat het aantal veerponten de laatste 30 jaar drie keer zo groot is geworden.

Groot ‘Alde Maaie Miel’ op donderdag 12 mei

Geschreven door redactie op 16 april 2016 17:08

Doofpotje, waarin vroeger de trouwringen zaten, met erop de oproep om ‘als zich in het huwelijk problemen voordoen, deze in dit doofpotje te stoppen'.
Doofpotje, waarin vroeger de trouwringen zaten, met erop de oproep om ‘als zich in het huwelijk problemen voordoen, deze in dit doofpotje te stoppen'.

GROU - 12 mei (Alde Maaie) was vroeger de dag waarop veel huwelijken werden gesloten. Op die dag organiseert museum Hert fan Fryslân dit jaar een speciale Alde Maaie-maaltijd in het kader van de expositie 'Trou yn Grou’. Op donderdag 12 mei begint om 18.00 uur een bruiloftsmaal met feestelijke intermezzo’s. Het is bij Eten & Zo in Friesma State in Grou. Voor wie dat wil is er voorafgaand vanaf 16.30 uur vanuit het museum een rondleiding in het Raadhuis en de Trouwzaal. De kosten zijn € 17,50 p.p. 'all-in' en voor Freonen van het museum € 15,- p.p.. Wie erbij wil zijn moet zich voor 9 mei aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. mailadres of bij Gieneke Verhoeven op 06-49827841.
Ook op 23 en 24 april zijn er rondleidingen, beide dagen om 14.30 uur, kosten € 1,50 p.p..

Meer over Alde Maaie..>>

Crone neemt 'Oarloch yn en om Grou' in ontvangst

Geschreven door redactie op 15 april 2016 15:39

Ulke Brolsma (met rood jasje) overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Crone.
Ulke Brolsma (met rood jasje) overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Crone.

GROU - Onder grote belangstelling is vanmiddag bij Bruna Grou de uitgave 'Oarloch yn en om Grou, 1940-1945' van Ulke Brolsma gepresenteerd. Burgemeester Ferd Crone nam het eerste exemplaar in ontvangst. Brolsma is de eerste die er in geslaagd is het leven, de oorlogshandelingen, het verzet en verraad in Grou en directe omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgebreid te beschrijven. Het Friestalige boek telt 224 bladzijden en kost € 19,90. Het is een uitgave van Bornmeer in Gorredijk en mede mogelijk gemaakt met steun van het Freark Siekmans Fûns, Stichting Fûns Mid-Fryslân, Stifting Grou en de Provinsje Fryslân.
Naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek geeft Ulke Brolsma op maandag 18 april (20.00 uur) een lezing in de Openbare bibliotheek in Grou. Op zaterdag 30 april doet hij dat nog eens in Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) aan de Groeneweg in Leeuwarden (14.00 uur).

Kunstschilder Péta Vlieger opent eigen ruimte

Geschreven door redactie op 15 april 2016 10:09

De nieuwe ruimte van kunstschilder Péta Vlieger uit Grou.
De nieuwe ruimte van kunstschilder Péta Vlieger uit Grou.

GROU - Kunstschilder Péta Vlieger uit Grou heeft de ruimte aan de Kleine Buren 18 gehuurd. Hier was voorheen tekenbureau Wietze Dijkstra gevestigd. Péta (65) studeerde af aan de Klassieke Academie voor beeldende kunst te Groningen en woont in Grou. Haar werk is figuratief. Ze schildert graag portretten van mensen maar ook van dieren.
De ruimte wordt allereerst Péta's schildersatelier, maar daarnaast exposeert ze er haar werk en kan men er terecht voor het verstrekken van een opdracht of om er een cursus schilderen of tekenen te volgen. Op het ogenblik wordt er nog druk gewerkt aan de inrichting en de verlichting. De feestelijke opening is pas in juli, maar nu is iedereen al welkom om er een kijkje te nemen. Met de start van Péta's creatieve activiteiten in het centrum, komt de wens van Promotie Grou voor een Grou als kunstenaarsdorp weer wat dichterbij! >>

No tweets found.