Bijna zeker geen vleermuizen in Groene Kruisgebouw

Geschreven door redactie op 22 augustus 2014 13:27

Van der Veen doet met een sonarapparaat onderzoek bij het gebouw.
Van der Veen doet met een sonarapparaat onderzoek bij het gebouw.

GROU - Er nestelen zo goed als zeker geen vleermuizen in het oude Groene Kruisgebouw aan de Prinses Wilhelminastraat in Grou. Dat blijkt uit een tweede onderzoek door ing. Jack van der Veen van Milieu Adviesbureau Eco Reest. Hij doet in opdracht van de gemeente onderzoek naar vleermuizen bij en in het 50 jaar oude pand.
Tijdens het eerste onderzoek in de vroege ochtend van 24 juni heeft Van der Veen wel vleermuizen waargenomen, maar hij kon niet vaststellen of ze zich in het Groene Kruisgebouw huisvesten. Donderdagavond zag Van der Veen geen in- of uitvliegers, wel waren er weer 'passerende' vleermuizen. "Bij het bijgebouw zag ik rond kwart over 9 een foeragerende gewone dwergvleermuis. Vanaf de hoek van Kanaalstraat hoorde ik nog een aantal doortrekkende gewone dwergvleermuizen en een laatvlieger. Verder heb ik boven de Grûndaam meerdere voedselzoekende en doortrekkende watervleermuizen gehoord".
Er volgt nog een onderzoek overdag. Dan wordt gekeken naar kleine kieren en gaten in het pand, waar sporen van nestelen aanwezig zijn. Maar ook daar verwacht Van der Veen niet veel van.

Ontroerend lied voor Alet Waldus op 3FM

Geschreven door redactie op 22 augustus 2014 11:36

Alet Waldus (links) en Maaike Richards in de studio van GIEL!
Alet Waldus (links) en Maaike Richards in de studio van GIEL!

GROU - Het duo Speelman en Speelman speelde en zong vanmorgen in radioprogramma GIEL! op 3FM live een liedje voor Alet Waldus uit Grou. Het liedje met de tekst 'Ieder uur' was op maat gemaakt door het duo, dat elke vrijdag bij GIEL! een song voor iemand verzorgt. Dat voor Alet was aangevraagd door plaatsgenoot Maaike Richards. Beide vriendinnen waren bij Giel in de radiostudio aanwezig. Alet heeft een aantal chronische ziekten, waardoor ze behoorlijk beperkt is. Haar motto is daarom niet carpe diem ('pluk de dag'), maar carpe horam ('pluk het uur'). "Omdat een dag voor mij soms te lang is", aldus Alet in de uitzending. "Het lied kwam binnen. Ze begrijpen het goed en hebben de kern geraakt. Verbazingwekkend!", zo reageerde Alet ontroerd toen het lied ten gehore gebracht was.

Heerenvener (30) veroorzaakt ongeval op A32

Geschreven door redactie op 22 augustus 2014 11:00

GROU - Een 30-jarige automobilist uit Heerenveen is donderdagavond aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. De man was betrokken bij een aanrijding op de A32 bij Grou.
Een 68-jarige automobilist uit Leeuwarden wilde daar een andere auto inhalen. Plotseling zag hij in zijn spiegels een auto met hoge snelheid naderen. Deze 30-jarige automobilist uit Heerenveen kon een botsing niet voorkomen. Beide bestuurders raakten niet gewond, wel ontstond schade aan beide voertuigen.

Politie zoekt tevergeefs naar bebloede man

Geschreven door redactie op 21 augustus 2014 17:06

GROU - Donderdagmiddag liep er in Grou een bebloede man op straat. De politie kreeg daarover rond 12.10 uur een telefoontje. Agenten uit de gemeente Heerenveen gingen ter plaatse, maar troffen hem niet meer aan. Uit het signalement werd duidelijk dat het om een bekende van de politie gaat. De zaak heeft de aandacht.

Tegenvallers Ferieniging foar Folksformaken

Geschreven door redactie op 20 augustus 2014 16:04

GROU - De Ferieniging foar Folksformaken (FFF) had tijdens de vorige Grouster merke op de valreep nog € 600,- schade. "Op de maandagavond zijn de schaamschotten van de urinoirs in De Twine vernield. We weten helaas niet wie het gedaan heeft, anders konden we de schade verhalen", zo zei voorzitter Ridsert van der Geest op de jaarvergadering. FFF moest dit nu zelf betalen aan bv Sport, die een rekening voor reparatie stuurde.
Ook ledenadministrateur Tië-Ids Breeuwsma had tijdens de merke van 2013 een tegenvaller. Zijn computer, met daarin de gegevens van de nieuwe leden van de afgelopen twee jaar, 'crashte'. Wie zich in die periode als lid heeft opgegeven en recentelijk geen lidmaatschapskaart kreeg, wordt gevraagd met hem te bellen (06-51029722).

De BreiBistro vanaf 1 september in Hoofdstraat

Geschreven door redactie op 20 augustus 2014 12:54

Klasina Bilijam voor haar winkel aan de Hoofdstraat 21.
Klasina Bilijam voor haar winkel aan de Hoofdstraat 21.

GROU - De inmiddels welbekende brei/kadowinkel De BreiBistro in Grou is verhuisd naar de Hoofdstraat 21. Eigenaresse Klasina Bilijam had haar winkel enkele jaren aan de Gedempte Haven, maar haar oog viel op een fraai pand tegenover Blokker Grou. Vanaf 1 september kunt u hier weer terecht voor alles wat met breien en haken te maken heeft, maar ook voor workshops en verrassende/betaalbare kado’s. Klasina Bilijam is een samenwerking aangegaan met Paal 21, een Shop-in-Shop concept, waarmee particulieren en bedrijven in De Breibistro hun spulletjes aan kunnen bieden. Dit tegen een redelijk tarief per week. Klasina hoopt straks voor ongeveer 20 'kasthuurders' ruimte te bieden, de eerste aanmeldingen zijn al binnen! Meer info via deze site.

FFF presenteert drie nieuwe bestuursleden

Geschreven door redactie op 20 augustus 2014 12:44

Het bestuur van FFF, met vooraan v.l.n.r. Boy Sjonger, Gerard Andringa en Martijn Riewald.
Het bestuur van FFF, met vooraan v.l.n.r. Boy Sjonger, Gerard Andringa en Martijn Riewald.

GROU - Gerard Andringa, Boy Sjonger en Martijn Riewald zijn de nieuwe bestuursleden van de Ferieniging foar Folksformaken (FFF). Zij werden dinsdagavond aan de leden gepresenteerd, die met applaus met hun benoeming instemden. Gerard wordt marktmeester voor de kermissen. Hij zal proberen de autoscooter weer naar Grou te krijgen. Hij wordt voor de elektriciteit en het uitzetten van de attracties geassisteerd door vrijwilliger Wietse Witteveen. Boy Sjonger en Martijn Riewald worden algemeen bestuurslid. Boy verzorgt de publiciteit en de programmering van artiesten. Martijn wordt verantwoordelijk voor het horecadeel. Hendrik-Dirk (HD) van der Bijl verlaat na de merke na 19 jaar het bestuur. Het vice-voorzitterschap, zoals hij dat vervulde, wordt overgenomen door Ronald de Jong. Ledenadministrateur Tië-Ids Breeuwsma was statutair aftredend, maar gaat nog 4 jaar door.

Gemeente waardeert grond bedrijventerrein af

Geschreven door redactie op 19 augustus 2014 17:07

Braakliggend terrein kan ook handig zijn. Vorig jaar gebruikte defensie Frisia voor een oefening.
Braakliggend terrein kan ook handig zijn. Vorig jaar gebruikte defensie Frisia voor een oefening.

GROU - De gemeente Leeuwarden heeft de braakliggende 47.500 m2 bouwgrond op bedrijventerrein Frisia in Grou afgewaardeerd naar € 2,- per m2. Dit bedrag noemt de gemeente cultuurwaarde. Datzelfde is gedaan met de 18.000 m2 van woningbouwproject Grut Palma in Wergea. De gemeente verwacht op korte termijn van beide terreinen niets te verkopen. Leeuwarden heeft voor het eerst de grondexploitaties van Boarnsterhim opgenomen in de jaarlijkse rapportage over gemeentelijke bouwgrond. De afwaardering van deze Boarnsterhimse terreinen is voor een belangrijk deel de oorzaak van de verslechtering van het resultaat met ca. € 5,16 miljoen ten opzichte van 2013.

Laatste orgelconcert met Hugo Bakker

Geschreven door redactie op 19 augustus 2014 13:45

GROU - Woensdag 20 augustus is het zesde en laatste orgelconcert in de serie zomerconcerten 2014 in de Sint Piterkerk. In deze serie staan de 6 orgelsonates van Mendelssohn centraal; alle zes organisten spelen er één tijdens de concerten op woensdagavond.
Hugo Bakker, organist verbonden aan de St. Maartenskerk in Zaltbommel, speelt deze avond Sonata III: 'Aus tiefer Not schrei ich zu Dir'. Op het programma staan tevens werken van J.S. Bach, Haydn, Schumann en Liszt. Aanvang 20.00 uur, gratis toegang.

Gemeente reinigt onderkant bruggen

Geschreven door redactie op 19 augustus 2014 12:14

GROU - De gemeente heeft voor september de reiniging van de onderkant van een aantal bruggen gepland. Bij Grou gaat het om de Biensma's-brêge, de Gallebrêge en de Tútsebrêge.
Tijdens de werkzaamheden moet het weg- en vaarverkeer rekening houden met een wachttijd van 10 tot 15 minuten, zo laat de gemeente weten.