Winterprogram Krite Grou bekend makke

Geschreven door redactie op 24 september 2014 10:47

GROU - Kulturiele feriening Krite Grou hat har winterprogramma '14-'15 bekend makke.
Op sneon 12 december spilet Margje Wittermans har stik Piece of my Heart oer it libben fan Janis Joplin. Op snein 11 jannewaris is der wer in Grouster RUR yn Het Theehuis. Freark Smink befreget Ultsje Hosper, amazone Rixt van der Horst en Klaas Jansma. Op sneon 31 jannewaris treedt yn Oer 't Hout de 5-persoans Johnny Cash-tributeband Boys Named Sue op. En op sneon 14 maart is der yn De Bierhalle in Pub Quiz. Mei gewoane fragen, muzykfragen en fragminten en Skiednisfragen. Lykas bekind giet de foarstelling DOEK! fan Freark Smink en Klaasje Postma net troch. Krite Grou hie twa foarstellings boekt. Yn plak derfan stier der in fraachteken yn it programma. Dat is dus noch in ferrassing!

Fraai bankje voor diamanten huwelijkspaar

Geschreven door redactie op 23 september 2014 19:21

Feike en Zus Hoekstra zitten genoeglijk op het bankje aan het 'kanaalsdykje'. Tussen hen in is de plaquette zichtbaar.
Feike en Zus Hoekstra zitten genoeglijk op het bankje aan het 'kanaalsdykje'. Tussen hen in is de plaquette zichtbaar.

GROU - Op 23 juli waren Feike en Zus Hoekstra 60 jaar getrouwd. Ter gelegenheid van dit diamanten huwelijk boden hun kinderen hen een fraai houten bankje aan. Dat is onlangs geplaatst in het gras langs het 'kanaalsdykje', vlak achter de woning van Feike en Zus aan De Waring in Grou. Een plaquette op de rugleuning maakt duidelijk waarom het bankje, waarop uiteraard iedereen mag plaatsnemen, is geplaatst.

Zo'n 2000 bezoekers op derde Kofferbaksale

Geschreven door redactie op 22 september 2014 11:06

Een impressie van de zondag gehouden Kofferbaksale.
Een impressie van de zondag gehouden Kofferbaksale.

GROU - De derde editie van de Kofferbaksale op het parkeerterrein van het Aquaverium in Grou is zondag bezocht door zo'n 2000 mensen. Ze konden hun slag slaan bij zo'n 100 verkopers.
De Kofferbaksale-crew is erg tevreden over het rustige verloop en de tevreden deelnemers en bezoekers. De weersomstandigheden waren ook deze keer weer ideaal, al bracht een buitje in de middag velen op het idee om iets eerder te vertrekken. De Kofferbaksale mag van de gemeente vanaf 2015 drie keer worden gehouden. De eerstvolgende editie is in mei 2015. De juiste datum wordt later bekend gemaakt.

Aangepast zeilen Frisia krijgt ruim € 1300,-

Geschreven door redactie op 22 september 2014 10:37

GROU - De commissie Alles Is Mooglik (AIM) van de Koninklijke Watersportvereniging Frisia heeft tijdens het afgelopen jubileumweekend van de 75-jarige Valkenklasse in totaal € 1322,98 aan giften ontvangen.
Voor aanvang van de feestavond kreeg AIM van de Valkenklasse € 500,-. Van de eigenaar van Valk 625 € 300,- en van de verkoper van kleding van de Valkenklasse € 100,-. Tevens ging 'de pet' rond en werd in 10 minuten een bedrag van € 422,98 opgehaald. Een 'Valktastisch' bedrag waarmee de commissie AIM het aangepast zeilen in Grou verder kan ontwikkelen.

Leeuwarders redden losgeslagen vlet uit geul

Geschreven door redactie op 21 september 2014 17:26

De Valkvlet ligt weer op 'te plak'. Een redder houdt de wacht. (Foto: Wyb Feddema)
De Valkvlet ligt weer 'te plak'. Een redder houdt de wacht. (Foto: Wyb Feddema)

GROU - Zondagmiddag sloeg op de Pikmar bij Grou een Valkvlet op drift terwijl er niemand aan boord was.
Het schip lag voor anker bij Het Theehuis, toen het in een bui lossloeg en in de vaargeul van het Prinses Margrietkanaal terecht kwam. Leeuwarders Johan Schootstra en Martin Bij de Leij, die ook met hun schip op de Pikmar waren, grepen met behulp van een rubberbootje in. Ze duwden de vlet naar een plek bij de GWS-steiger, legden het vast met het anker en bleven net zo lang aan boord tot de eigenaren terugkwamen. "Die wisten niet wat ze hoorden. Als deze twee mannen niet hadden ingegrepen, was er veel schade ontstaan", aldus getuige Wyb Feddema. "Het schip dreef al in de hoofdvaarroute en daar komen grote container- en vrachtschepen door!"

Collecte Fonds Verstandelijk Gehandicapten

Geschreven door redactie op 21 september 2014 17:25

GROU - Fonds Verstandelijk Gehandicapten houdt komende week (22 tot 27 september) weer haar jaarlijkse lijstcollecte in Grou.
Het fonds betaalt activiteiten waarbij mensen met een verstandelijke beperking de dingen kunnen doen die zij belangrijk vinden. Waarbij zij hun kwaliteiten kunnen inzetten en ontwikkelen. En het financiert projecten die eraan bijdragen dat ook deze groep kan meedoen in de maatschappij, bijvoorbeeld via werk of zelfstandig wonen.

Iedereen mag op orgel Sint Piterkerk spelen

Geschreven door redactie op 21 september 2014 12:31

Cantor-organist Carl Visser in de Sint Piterkerk.
Cantor-organist Carl Visser in de Sint Piterkerk.

GROU - Organist Carl Visser van de Sint Piterkerk in Grou wil meer mensen laten profiteren van het Van Dam-orgel in de kerk. "Ik wil dit majestueuze orgel inzetten als les-orgel voor iedereen", aldus de in Oldemarkt woonachtige Visser. "Dat kunnen mensen zijn die al lang orgellessen willen volgen, het instrument willen leren kennen of gewoon om muziek te maken. Ik vind het belangrijk om mensen met het orgel in contact te brengen. Jong of oud, iedereen is welkom! Wat voorop staat is plezier hebben in het maken van muziek en er van te leren genieten! En met het orgel en de ruimte die we in Grou hebben moet dat zeker lukken!".
Er zijn uiteenlopende mogelijkheden om les te krijgen. Wie meer info wil kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen (06-20722027) met Carl. Kijk ook op zijn site.

Jorritsma neemt vlootschouw van 112 Valken af

Geschreven door redactie op 20 september 2014 17:47

De vlootschouw op de Rjochte Grou, ter hoogte van Oostergoo.
De vlootschouw op de Rjochte Grou, ter hoogte van Oostergoo.

GROU - Zaterdagmiddag namen in Grou 112 Valken deel aan de Vlootschouw ter gelegenheid van het feit dat 75 jaar geleden het eerste model van de Valk ontworpen werd. Dat er 112 Valken bijeen waren is een record volgens kenners. Tot 1941 zijn er totaal 250 houten exemplaren gemaakt. In 1970 werd begonnen met de bouw van de polyester variant van de Valk, de Polyvalk. Deze zeilboot is populair bij bootverhuurbedrijven en zeilscholen.
Ter gelegenheid van het jubileum organiseert Valkenkring Grou dit weekend een feestelijk weekend in Grou. Eerder vandaag zouden er zeilwedstrijden met Valken worden gehouden. Deze zijn afgelast vanwege gebrek aan wind. De vlootschouw vanmiddag ging wel door. Commissaris der Koning John Jorritsma nam de vlootschouw af. Dit in aanwezigheid van sponsors en bestuurders van Grouster zeilverenigingen. Om alles gladjes te laten verlopen waren er op de Pikmar en Geau zes verzamelgebieden voor de Valken, die achterelkaar naar de Rjochte Grou werden gedirigeerd. Zondag sluiten de Valken het weekend af met de Princenhoftocht, een recreatieve zeiltocht van Grou naar Earnewâld v.v..

Meerderheid tegen windmolenpark langs A32

Geschreven door redactie op 20 september 2014 16:43

GROU - Van de 404 respondenten op de enquete van Pleatslik Belang Grou over de komst van Windpark A32 is tweederde (67%) tegen de plannen 10 windturbines langs de A32 te plaatsen. Grousters vinden dat de molens te dicht bij de bebouwde kom komen en zijn bang voor geluidsoverlast en slagschaduwen.
De commissie Winsemius beoordeelt momenteel de plannen van Fryslân foar de Wyn voor tal van windmolenparken in onze provincie.

Bewoner De Aak gooit huisraad naar beneden

Geschreven door redactie op 19 september 2014 13:59

GROU - Een bewoner van een bovenwoning in het complex aan De Aak in Grou liet donderdag rond 18.00 uur zijn buren schrikken. Hij gooide huisraad door het raam van zijn woning naar beneden. Daarbij was hij vermoedelijk onder invloed van alcohol. De goederen kwamen terecht op het grasveld aan de straatkant. De politie kwam net te laat om de man te kunnen horen want hij was inmiddels met een kennis vertrokken. "We weten om wie het gaat en maken er zeker werk van", aldus politiewoordvoerder Wouter de Vries.

Vandaag in #Grou een fraaie dag met veel zon en Tx ca 11 °C. De Wind is zwak tot matig uit W.

Meteo Grou

Goemoarn. Het is vrijwel onbewolkt in #Grou bij 5,5 °C, 1021 hPa, RV 95 %. Er staat een zwakke wind uit W. Neerslag 6,2 mm.

Meteo Grou