Bouw Poiesz wacht op uitspraak bestuursrechter

Geschreven door redactie op 19 januari 2015 16:45

Bouw Poiesz wacht op uitspraak bestuursrechter
Sloop- en bouwactiviteiten op deze plek laten nog even op zich wachten. (Archieffoto)

GROU - Bij de Rechtbank Noord-Nederland zijn eind december twee beroepsschriften ingediend tegen de verlening van een bouwvergunning door de gemeente Leeuwarden aan supermarktbedrijf Poiesz. Die wil op de plek van het oude postkantoor in Grou een nieuwe supermarkt bouwen. De gemeente heeft 4 weken de tijd om een verweer in te dienen. Naar verwachting dient de zitting medio februari bij de bestuursrechter in Groningen. Algemeen directeur Piet Smit van Poiesz wacht met sloop- en bouwactiviteiten op de nieuwe plek tot de uitspraak van de rechtbank bekend is. "Wij willen ook geen desinvestering doen, want stel dat de gemeente een fout bij de vergunningverlening heeft gemaakt".

Woensdag informatiemarkt brede school

Geschreven door redactie op 19 januari 2015 10:44

OBS De Twa Fisken is een van de twee scholen in het gebouw aan de Jongema. (Foto: Willy Sybesma)
OBS De Twa Fisken is een van de twee scholen in het gebouw aan de Jongema. (Foto: Willy Sybesma)

GROU - Komende woensdag (21 januari) is er in de brede school een speciale informatieavond in het kader van het ‘samenscholen’. De avond is voor dorpsbewoners, ouders en kinderen. Op de informatiemarkt presenteren de scholen en de verschillende gebruikers van het gebouw en betrokkenen zich. Denk hierbij aan o.a. de kinderopvangbedrijven, praktijk moeder en kind, kindercoachingspraktijken, huiswerkbegeleiding, logopedie, ergotherapie, sportverenigingen, kunst en cultuur, kinderyoga, verkeerscommissie, rots en water.
Iedereen is welkom tussen 19.00 en 21.00 uur!

Ineke Wonder winnaar WK Klunen

Geschreven door redactie op 17 januari 2015 19:18

Deze dames van 'de biezemwein' wonnen de prijs voor het ludiekste geheel. De prijs, een bedrag van € 50,-, is door deze site beschikbaar gesteld. (Foto: Henk Geveke)
Deze dames van 'de biezemwein' wonnen de prijs voor het ludiekste geheel. De prijs, een bedrag van € 50,-, is door deze site beschikbaar gesteld. (Foto: Henk Geveke)

enkGROU - Ineke Wonder uit Grou is zaterdagmiddag winnaar geworden van het WK Klunen in Grou. Tweede werd Erik Wieling. Hij is zoon van Wiebe Wieling, voorzitter van Vereniging de Friesche Elfsteden. Tweevoudig 'wereldkampioen' Jelmer Lageveen deed dit jaar niet mee.
Het WK Klunen werd voor de derde keer georganiseerd. Er waren een kleine 120 deelnemers, verdeeld over meerdere categorieën. Ze moesten een parcours van een kilometer door oud-Grou afleggen. Hoewel het aantal deelnemers groter had gekund, wordt het WK Klunen volgend jaar weer gehouden. Dat beloofde voorzitter Jaap Jan van der Meer het publiek na afloop. Het evenement bracht € 1000,- op. Dat geld gaat naar het Foppe Fonds, dat mensen met een handicap laat sporten.

Politiebureau in Grou op termijn dicht

Geschreven door redactie op 17 januari 2015 11:01

GROU - Het politiebureau aan de Stationsweg in Grou gaat op termijn dicht. De sluiting maakt onderdeel uit van een bezuinigingsoperatie waarvoor landelijk 200 politiebureaus sluiten. Er gaan ook bureaus in grote Friese plaatsen als Lemmer, Joure en Burgum dicht, maar daar komen politiesteunpunten. Grou krijgt zoals het er nu naar uitziet, niet zo'n steunpunt.
Het politiebureau aan de Stationsweg werd 10 jaar geleden voor € 1,6 miljoen gebouwd. De sluiting werd in maart 2014 onder de medewerkers bekend gemaakt. Toen werden ook alvast de openingstijden ingeperkt.

'Bomenman' Sake Porte vandaag 70 jaar

Geschreven door redactie op 17 januari 2015 00:10

Sake Porte bij zijn afscheid van de gemeente Leeuwarden.
Sake Porte bij zijn afscheid van de gemeente Leeuwarden.

GROU - Sake Porte viert vandaag zijn 70e verjaardag. Tot zijn pensionering was hij in dienst bij de gemeente Leeuwarden, waar hij bekendheid kreeg als 'bomenman'.
Porte woont al meer dan 35 jaar aan de Oostergoostraat in Grou. Hij heeft zich in die jaren behoorlijk ingespannen voor de belangen van het dorp en voor het mooier en leefbaarder maken. Samen met een grote groep vrijwilligers maakt hij van het Wilhelminapark weer een plek om trots op te zijn. Ook in zijn hoedanigheid als tuinspecialist levert hij een bijdrage aan het straatbeeld in Grou. Menig Grouster laat zich door hem adviseren voor het onderhouden van de tuin.
Wie Sake wil feliciteren kan dat doen via zijn Facebookpagina. Ook kan een felicitatiebericht met #sake70 via Twitter of Facebook gedeeld worden.

Nieuwe secretaris voor BCG; voorzitter stopt

Geschreven door redactie op 15 januari 2015 20:19

GROU - De 30-jarige Martijn Bijl is de nieuwe secretaris van de Business Club Grou (BCG). Hij volgt Yvette de Koning op. Martijn is mede-eigenaar van Nailtra. Hij woont al 10 jaar in Grou, maar is Redúster van oorsprong. Het aantreden van Bijl werd donderdagavond door BCG-voorzitter Tjalling Dijkstra wereldkundig gemaakt op de Nieuwjaarsbijeenkomst. Dijkstra maakte bekend dat hij zelf komend voorjaar zijn functie als voorzitter neerlegt. Hij wil meer tijd voor zijn eigen bedrijf.

Sint Piterfroulju zoeken cadeautjes Sint Piterbeurs

Geschreven door redactie op 15 januari 2015 15:36

Foto-impressie van de Sint Piterbeurs van 2014.

GROU - Het Froulju’s Komitee roept op om cadeautjes, boodschappen of volle Poiesz spaarkaarten in te leveren voor de Sint Piterbeurs. Het mag van alles zijn, dingen die u over heeft of speciaal heeft bewaard. Deze kunt u voor 29 januari inleveren bij Bianca de Vries (Noardwal 16), Alyt Roodbergen (De Skeakels 13) of Fenna Ouderkerken (J. Nieuwenhuisstraat 9).
De Sint Piterbeurs is dit jaar op 6 februari in Hotel Oostergoo. Er is een gezellig programma, voor ieder wat wils. Ook dit jaar zijn er verlotingen met prachtige prijzen en natuurlijk ontbreekt het draaiend rad niet. Er zijn leuke hebbedingetjes en aardigheidjes te koop en er zijn spelletjes voor jong en oud. Voor meer info over het aanbrengen van geschenken kunt u bellen met 06-81829631 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Actie Lionsclub goed voor 1000 pakken koffie

Geschreven door redactie op 15 januari 2015 11:45

GROU - De inzamelactie van Douwe Egberts-waardepunten in december 2014 door Lionsclub Oostergoo heeft 478.429 punten opgebracht. Voedselbank Grou krijgt in ruil hiervoor ruim 1.000 halfpondspakken roodmerkkoffie van Douwe Egberts. Landelijk staat de teller inmiddels op bijna 40.000.000 punten.

Schoppende inbreker gepakt na dna-match

Geschreven door redactie op 15 januari 2015 09:49

GROU - De politie heeft woensdag een 35-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Hij wordt er van verdacht dat hij op 16 november 2014 een inbraak heeft gepleegd in een woning aan de Parkstraat. Daarbij werd hij betrapt door de 61-jarige bewoonster, waarna hij haar schopte om te kunnen vluchten. In het onderzoek naar deze inbraak is DNA veilig gesteld, dat bij de Leeuwarder blijkt te horen. De verdachte wordt verhoord en zal morgen worden voorgeleid aan de Rechter-Commissaris.

'Zuiveldirecteur' Wiebe Leenstra (99) overleden

Geschreven door redactie op 14 januari 2015 21:30

GROU - Dinsdag is oud-Grouster Wiebe Leenstra overleden. Hij zou op 2 maart van dit jaar 100 jaar zijn geworden. Leenstra -sinds 2012 weduwnaar van Jochumine de Jong- overleed zoals hij het zich wenste; in de slaap.
Wiebe Leenstra was van 1948 tot 1960 directeur van de zuivelfabriek aan de Stationsweg in Grou. Hij hield van mensen om zich heen en was maatschappelijk betrokken. Zo was hij vele jaren bestuurslid en voorzitter van de Nutsspaarbank in Grou. Toen deze landelijke bank werd opgeheven ging het Grouster filiaal verder als spaarbank Mid-Fryslân. Daarna kwam het onder de vleugels van Friesland Bank. Leenstra was tevens voorzitter van VVV Grou en zat diverse commissies voor. Hij wordt zaterdag in besloten kring gecremeerd. Wie afscheid van hem wil nemen kan dat donderdag en vrijdag van 16.00 tot 16.30 uur doen in zijn flat (313) in Nijlânstate in Leeuwarden.

Vandaag in #Grou eerst droog en gaandeweg perioden met (buiige) regen. Stevige wind uit ZW, ruimend W met kans op windstoten. Tx ca 10 °C.

Meteo Grou

Goemoarn. Het is bewolkt in #Grou bij 8,6 °C, 999 hPa, RV 92 % en er staat een matige tot vrij krachtige wind uit WZW. Neerslag 4 mm.

Meteo Grou